Jeden svět 2015 má Podobu ticha

Americký režisér Joshua Oppenheimer si podruhé odváží hlavní cenu z Jednoho světa. Festival dokumentárních filmů vyhrál před dvěma lety Způsobem zabíjení. Letošní vítězný snímek - Podoba ticha - na něj tematicky navazuje. Oba se vrací k masovému vraždění lidí nařčených z komunismu v Indonésii v 60. letech. Hlavní cena a dalších sedm ocenění 17. ročníku bude slavnostně předáno ve středu 11. března v pražském kině Lucerna.

Trailer: Podoba ticha (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

"Cenu za nejlepší film udělujeme snímku, který má silnou režisérskou vizi, jehož tvůrce se tématu věnuje mnoho let a vypráví příběh, který vzdoruje a zároveň se konfrontuje s všudypřítomnými následky genocidy v Indonésii," zdůvodnila výběr vítěze porota ve svém vyjádření.

Cenu za režii si odváží Demokraté ze Zimbabwe od Camilly Nielssonové. „Tento film syrově zachycuje boj o sepsání nové ústavy v zemi, kde vládne tvrdou rukou krutý diktátor Robert Mugabe. Režisérka vypráví spletitý příběh boje dvou rivalů a problémů spojených s budováním nové země zcela od základu. Jejich postup byl chaotický a často nebezpečný, ale zároveň vyvolal po celém světě otázky ze strany lidí, kteří by rádi měli možnost ovlivnit to, jak se jim vládne,“ podotýká porota.

Trailer: Demokraté (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

Na snímek, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, upozorňuje Porota Václava Havla. Ocenění náleží Těm, kteří řekli ne. Dokument Švéda Nimy Sarvestaniho ukazuje průběh Íránského tribunálu ke zločinům spáchaných po írácké reboluci v 80. letech. „Tento dokumentární film je především vzkazem pro ty, kteří porušují lidská práva: nezůstanou nepotrestáni. I přesto, že od zločinů spáchaných v Íránu uběhlo mnoho času, oběti a jejich rodiny se společnými silami dovolávají spravedlnosti nehledě na to, jaký vliv může mít jednotlivec na soukolí státní mašinérie či jak vlivný může člověk být. Nezlomnost a vytrvalost obětí a jejich rodin si zasluhuje nejvyšší ocenění, jelikož právě oni jsou dokladem odkazu Václava Havla: I jedinec může dopomoci ke změně,“ domnívá se porota.

Trailer: Ti, kteří řekli ne (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

Cenu Českého rozhlasu za kreativní využití hudby a zvuku v dokumentárním filmu získala Královna ticha. Portrét hluché romské dívky žijící v polské osadě od režisérky Agnieszky Zwiefky. „Dokument umožňuje jedinečným způsobem nahlédnout do vnitřního světa a pocitu vnímání zvuku sluchově handicapované dívky. Porota kladně hodnotí vyrovnané využití zvuku, hudby a ticha,“ stojí ve zdůvodnění. 

Trailer: Královna ticha (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

Svého favorita vybírali i studenti - našli jej v Bojovnících ze severu. Snímek vysvětluje, proč má druhá generace somálských přistěhovalců v Dánsku potřebu přidávat se k radikálnímu hnutí aš-Šabáb. „Film dává studentům možnost zamyslet se nad otázkami začleňování do společnosti a neochoty přijmout odlišnost v náboženství či kultuře. Oceňujeme také, že dokument se neuchyluje k hodnocení ani nenabízí zjednodušené závěry,“ zdůvodnila své rozhodnutí studentská porota. 

Trailer: Bojovníci ze severu (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

Diváci zvolili svým filmem docuthriller Virunga pojmenovaný po stejnojmeném konžském národním parku, kde se střetávají zájmy ohrožených horských goril, protivládních povstalců a těžařských společností. Snímek má na kontě nominaci z letošních Oscarů.

17. Jeden svět uzavře předání cen 11. března. Z pražských kin se přehlídka přesune do dalších 33 měst. Web ČT24 z letošního ročníku odvysílal panelové debaty, jejich záznam najdete zde.

Jeden svět 2015 rozdává ceny (zdroj: ČT24)

PŘEHLED OCENĚNÍ

  • Nejlepší film: Podoba ticha (režie: Joshua Oppenheimer) - o genocidě v Indonésii, kde v 60. letech tamní režim vyvraždil přes milion lidí.
  • Nejlepší režie: Demokraté (režie: Camilla Nielssonová) - dokument mapující tříletý proces vzniku nové ústavy Zimbabwe.
  • Zvláštní ocenění hlavní poroty: Mě neumlčí (režie: Judy Rymerová) - snímek sleduje několikaletou snahu mladé Australanky o potrestání mužů, kteří ji znásilnili. Dosáhnout trestu v Keni, kde je znásilnění na denním pořádku, zároveň ale tabu, se zdá téměř nemožné.
  • Cena Poroty Václava Havla: Ti, kteří řekli ne (režie: Nima Sarvestani) - dočkají se spravedlnosti oběti šiítských fundamentalistů v Íránu?
  • Zvláštní uznání Poroty Václava Havla: Tichá inkvizice (režie: Alessandra Zekaová, Holen Sabrina Kahnová) - film ukazuje důsledky nikaragujského zákona zakazujícího provést potrat i pacientkám ohroženým na životě.
  • Cena Českého rozhlasu: Královna ticha (režie: Agnieszka Zwiefka) - příběh hluchoněmé desetileté Romky z polské osady.
  • Cena studentské poroty: Bojovníci ze severu (Søren Steen Jespersen, Nasib Farah) - dokument se snaží zjistit, proč se somálští přistěhovalci v Dánsku přidávají stále častěji k radikálním islámským skupinám.
  • Divácká cena: Virugna (režie: Orlando von Einsiedel) - docutrhiller o střetu mocenských zájmů se zájmem o záchranu přírody.

Vydáno pod