Nová centrála Googlu bude vypadat jako průsvitné stany v přírodě

Silicon Valley - Obrovské průsvitné stany ze skleněných vláken, příroda a lidé v harmonii. Tak má vypadat nová centrála internetového gigantu Google. Na konceptu spolupracují dvě prestižní architektonická studia: Heatherwick a BIG.
Video Jak bude vypadat nová centrála Googlu?
video

Jak bude vypadat nová centrála Googlu?

Nové sídlo Googlu má být otevřené zaměstnancům i ostatním obyvatelům Silicon Valley a navržené tak, aby bylo inspirativní i za desítky let. Takové je zadání pro dva špičkové architekty: Bjarke Ingelse ze studia BIG, který se specializuje na komunitní projekty, a Thomase Heatherwicka, který propojuje lidské potřeby s krásou.

„Když tyto dva lidi spojíte, tedy někoho, kdo skutečně přemýšlí o funkci a formě, s někým, kdo do toho vnese krásu, získáte tým, který dokáže úžasné věci,“ říká o projektu viceprezident oddělení nemovitostí Googlu Dave Radcliffe.

Podívejte se na galerii:

V Silicon Valley je hustá doprava a téměř veškeré pozemky okolo sídel společností se změnily na parkoviště. To chce dvojice architektů radikálně změnit. „Měla by to být vlastně přírodní krajina. Okolo i uvnitř sídla bude hojnost zeleně,“ plánuje Bjarke Ingels. Thomas Heatherwick dodává: „Budou to zelené domy, které obklopují enklávy přírody.“

Na pozemcích společnosti má vzniknout obrovský kampus, jakási přátelská zóna, která bude otevřená chodcům a cyklistům. Sídlo Googlu si také lze představit jako stavebnici, která se s vývojem bude moct měnit. „Je to opravdu jako LEGO, se kterým jsme si jako děti hráli. Jednotlivé části můžete skládat a různě spojovat,“ popisuje Radcliffe. Další informace (v angličtině) o projektu North Bayshore campus najdete zde.

Ze Silicon Valley (česky Křemíkové údolí) v Severní Kalifornii pochází většina vynálezů na poli moderních technologií. Společnost Google chce svou novou centrálu použít jako testovací půdu pro vývoj nových způsobů lidského soužití s přírodou.