Žijeme v Jednom světě. Praskněte své bubliny!

Praha - Dnes večer začíná festival Jeden svět, v současnosti největší filmová přehlídka s tematikou lidských práv na světě. Diváci si mohou vybrat ze 114 dokumentů, které umožňují pohled do 59 zemí světa. Tématy letošního ročníku jsou mimo jiné moc médií, krize na Ukrajině, islámský terorismus, duševní zdraví nebo trendy ve vzdělávání.

Mottem 17. ročníku se stala výzva: Praskněte své bubliny! Díky snímkům by tak diváci a divačky měli vystoupit ze svých pomyslných ochranných bublin, začít se víc zajímat o okolní svět a překonávat případné předsudky. V Praze se přehlídka koná od 2. do 11. března. Poté se přesune do dalších 33 měst v Česku a také do Bruselu.

K vystoupení z bublinového vakua pomůžou kromě dokumentů s lidskoprávními tématy také panelové debaty. Už poněkolikáté je můžete sledovat v přímém přenosu na webu ČT24, kde později bude umístěn i záznam. Seznam debat najdete zde.

Jeden svět zahájí dnes večer v pražské Lucerně snímek Bojovníci ze severu. Dánský filmař Soren Steen Jespersen se v něm zaměřuje na druhou generaci somálských uprchlíků v Dánsku. „Vypráví o mladých lidech z Evropy, kteří jsou různým způsobem zmanipulovaní a utíkají bojovat k islamistickým skupinám. V tomto případě jsou to kluci, kteří odcházejí bojovat do Somálska,“ zve diváky ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Novinkami jsou kategorie Co se v mládí naučíš, která se věnuje vzdělávání, a V zajetí mysli s tematikou psychologických potíží. „Sešlo se nám mnoho kvalitních dokumentů, které se zabývají psychikou a duševním zdravím. V této kategorii máme snímky jak o psychiatrické péči, tak o osobních krizích jednotlivců, například snímek o depresích Hodná holka nebo Bob Marley se vrací domů,“ říká k tomu dramaturgyně festivalu Eva Rybková.

Festival se věnuje také stále aktuálnímu tématu Ukrajiny. „Budeme dávat třeba emblematický film majdanských protestů, který se jmenuje Euromajdan: hrubý sestřih, což je několik příběhů, které chronologicky mapují to, co se tam dělo,“ popisuje Hana Kulhánková.

K vidění bude také letošní oscarový vítěz Citizenfour, který se zabývá osudy Edwarda Snowdena, který vynesl informace o masivním sledování elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA. „Je strašně zajímavé, že Snowden si vybral několik novinářů a právě i Lauru Poitras, aby jí sdělil svůj příběh a to, co odhalil. On sám ji oslovil,“ říká dramaturg festivalu Jeden svět Ondřej Moravec. Celý program najdete zde.

Dnes večer dále bude v Pražské křižovatce udělena cena Homo Homini, kterou předává každoročně na začátku festivalu společnost Člověk v tísni. Získávají ji osobnosti, které prokázaly odvahu a významně se zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie. Letos ocenění dostane syrská učitelka a aktivistka Suád Naufalová.