Březen leze za kamna, v ruce drží knížku

Praha - Milovníky literatury čeká nabitých jednatřicet dní. Ve stovkách tuzemských knihoven začíná tradiční akce Březen – měsíc čtenářů, která vyvrcholí patnáctou Nocí s Andersenem 27. března. Současně s tím proběhne také soutěž o Čtenáře roku.

Cílem kampaně, kterou připravuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků, je propojit čtenáře a instituce zabývající se psaným slovem, četbou a čtenářstvím ke společné propagaci četby a knihoven. Knihovníci své akce soustředí zejména na první březnový týden, který nazvali Týden čtení. Zaměří se opět na čtení z děl spisovatelů, kteří mají významné výročí. Letos 100. výročí oslaví Jan Drda, 125. Karel Čapek a 110. výročí Jan Zahradníček.

Vedle toho knihovníci opět přichystali soutěž Čtenář roku. Letos se chtějí ve spolupráci s Ligou otevřených mužů zaměřit na čtenáře - otce. Celostátní vítěz bude oceněn v rámci večera, na kterém budou vyhlašováni vítězové knižních cen Magnesia Litera.

Završením knižního března bude Noc s Andersenem, jež se koná v českých knihovnách vždy u příležitosti výročí narození slavného pohádkáře (2. Dubna). Děti v knihovnách, ale i ve školách, nemocnicích či v dalších institucích tráví celou noc společným předčítáním, čtením a hraním a dospělí se i touto cestou snaží probudit v nich lásku ke čtení a k literatuře.

Nezávisle na knihovnickém svazu potom 19. března proběhne i Velký knižní čtvrtek, kdy tuzemská nakladatelství naráz vyšlou do distribuce své hlavní taháky pro jarní trh. Čtenáři se tak mohou těšit na Divoké karty od George R. R. Martina nebo na novou prózu Pod sněhem od oceňované Petry Soukupové.