Kejklíř z Lublinu žongluje v Pardubicích nejen se svým životem

Východočeské divadlo v Pardubicích uvádí o víkendu v premiéře vlastní dramatizaci Kejklíře z Lublinu, románu nositele Nobelovy ceny Isaaca Bashevise Singera. V hlavní roli muže, jemuž je vlastní život příliš malý, se představí Martin Mejzlík.

Hru podle románu slavného polského židovského spisovatele uvedly zatím v Česku pouze dvě scény: pražské Divadlo pod Palmovkou a Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Pardubičtí divadelníci se pustili do vlastní dramatizace.

"Singerův Kejklíř z Lublinu je vášnivé drama o hnacích silách života. O ošidnosti mezí, v nichž se pohybuje osobní svoboda. O nádheře snů, neodolatelnosti dravé touhy, neodčinitelnosti ublížení, neoblomnosti svědomí a síle odpuštění," přibližuje inscenaci autorka dramatizace Jana Pithartová.

Hlavní postava Jaša Mazur je kejklířem povolání i povahou. Hraje si s ženami i se životem. „Hra je velmi důležitá v celém jeho životě. Má několik žen, ale před nikým to neskrývá. Balancuje na hraně – přejde, nepřejde? Náš kejklíř nežongluje s míčky, žongluje s lidskými dušemi. Připoutal k sobě mnoho lidí, kteří jsou na něm závislí,“ upřesnil režisér Marián Pecko, který hru v Pardubicích nastudoval.

Kejklíř z Lublinu / Jan Hyhlík, Martina Sikorová a Jan Musil
Zdroj: Michal Klíma/Východočeské divadlo Pardubice

Herecky náročný Kejklíř z Lublinu své kousky na jevišti Východočeského divadla poprvé předvede 21. a 22. února.