Z hliněné rodinné kroniky: Jak se žilo Židům u řek babylonských?

U řek babylonských, tam jsme sedávali s pláčem ve vzpomínkách na Sijón, stojí ve starozákonním žalmu, jehož text si do svého názvu vypůjčila nejnovější výstava v jeruzalémském Muzeu biblických zemí. Představuje unikátní hliněné destičky, které jsou čtyřgenerační výpovědí o babylonském zajetí Židů v 6. století před naším letopočtem.

Výstava v Izraeli přibližuje babylonské vyhnanství Židů (zdroj: ČT24)

Do Babylonu byli Židé z judského království odvlečeni za vlády krále Nebukadnesara II. Odhady počtu odvlečených se pohybují od několika tisíc až po čtvrtinu obyvatelstva. Žili sice ve vyhnanství, ale měli své obchody, pomáhali v administrativě. Podrobný záznam o tehdejším životě skýtají hliněné destičky o velikosti lidské dlaně.

„Představujeme tu nejstarší důkazy o přítomnosti Židů, Judejců, kteří byli deportováni z Jeruzaléma, z Judska, a usadili se v jižním Babylonu ve venkovských oblastech,“ upřesnil ředitel muzea Yehuda Kapla.

Desky popisují život jedné rodiny po čtyři generace. Odborníky sbírka naprosto uchvátila, přístup k ní získali teprve před dvěma lety díky izraelskému sběrateli, který ji vlastní. Izraelci ji ve svém muzeu vidí vůbec poprvé. „Jsme tu proto, abychom takové věci uchovali, chránili a vystavovali, aby se z nich lidé mohli učit a mohli je obdivovat,“ říká vedoucí muzea Amanda Weisová.

Přesto se kurátoři museli před širokou veřejností obhajovat, když výstavu pořádali. OSN totiž zakázala vystavování historických artefaktů nelegálně vyvezených z Blízkého východu po roce 1970. Majitel sbírky ale tvrdí, že vše koupil poctivě v 90. letech od dalšího sběratele. Navíc se na výstavu vztahuje výjimka OSN. Ta písemnosti umožňuje studovat a ukazovat, pokud s tím souhlasí irácké úřady. „Lidé i muzea jsou na tohle velmi citliví, i my jsme. Nestojíme o nic, co bylo získáno nelegálně nebo bylo pašováno,“ podotkla Weisová.

Příběhy Židů v exilu odborníci stále ještě studují. Místy jsou texty prý zbytečně dlouhé až nudné. Po tisíciletích je to ale jedinečná šance získat přesný obraz o opravdovém životě v Babylónu. Návštěvníci si je na výstavě U řek babylonských budou moci prohlédnout po dobu jednoho roku.