Byl to „porod“? Divadelní debut Sedláčka a Zapletala trvá Devět měsíců

Spisovatel Jan je tak trochu ztracen v současném světě a někdy se cítí jako seriálová postava. Do jaké míry si je podobný s literátem a scenáristou Zdeňkem Zapletalem? Do značné, protože Zapletal se při svém dramatickém debutu nebál inspirovat svým vlastním životem. Režii hořké komedie Devět měsíců svěřil zlínskému krajanovi Robertu Sedláčkovi, pro něhož je hra také první zkušeností s divadlem. Premiéru má kde jinde než ve Zlíně.

Robert Sedláček a Zdeněk Zapletal poprvé na divadle (zdroj: ČT24)

„Listuje svým životem jak ve scénáři. Vzpomíná na všechny životní průšvihy, na všechno, co se mu stalo, co udělal dobře a co špatně,“ přiblížil Jana jeho představitel Zdeněk Julina.

V autobiografické neslazené komedii jde Zapletal s vlastní kůží na trh. S důvěrou ji ale svěřil režisérovi Robertu Sedláčkovi, s nímž už léta tvoří profesní tandem. Poprvé se setkali při natáčení televizního filmu Sráči, následoval temný krimipříběh Ženy, které nenávidí muže a seriál Život a doba soudce A. K. (poslední dva jmenované si lze připomenout v iVysílání).

Pro Sedláčka bylo nastudování Devíti měsíců prvním setkáním s divadelní režií. „Zatímco ve filmu si vše rozzáběrujete, máte detail, přes který můžete snímat, timujete si čas střihem, tak u divadla je to jeden nepřetržitý záběr. A vybudovat ten záběr, aby byl koukatelný, to byla velká škola a nevím, jestli jsem prospěl,“ obává se režisér, který má na kontě filmy Pravidla lži, Rodina je základ státu a také státní vyznamenání.

Sedláčkův a Zapletalův debut a také spisovatele Jana a jeho osudové ženy - maminku, první bolestně opouštěnou manželku i novou naději Lucii - uvidí diváci poprvé 14. února v Městském divadle Zlín.