Björk s tříletým zpožděním vystoupí na Colours

Před třemi lety měla být jednou z hlavních hvězd festivalu Colours of Ostrava Björk. Islandská zpěvačka, skladatelka a textařka ale ze zdravotních důvodů zrušila část evropského turné, včetně ostravské zastávky. Nyní svou absenci festivalovým návštěvníkům vynahradí.

Do Ostravy dorazí s kapelou, bezmála dvacetičlenným smyčcovým orchestrem a svým posledním albem Vulnicura, které natáčela na domovském Islandu s venezuelským producentem elektronické hudby Arca. Ten ji doprovodí i na ostravský festival.

Koncert ozvláštní projekce inspirovaná výstavou, kterou na jaře chystá Björk pro Muzeum moderního umění v New Yorku. Björk si úspěšně při své hudební kariéře odskočila také do filmu - za roli československé emigrantky v hudebním dramatu Larse von Triera z roku 2000 získala cenu na festivale v Cannes, a dokonce za ni byla nominována na Oscara.

Svérázná muzikantka ze země ohně a ledu se ráda nedrží vyšlapaných cest i v oblasti, která je jí nejvíce vlastní - hudební tvorbě. Novátorsky kloubí elektroniku se symfonickými orchestry, hiphopovými beatboxery, ženským inuitským sborem, lidskými hlasy a rytmy. „Jsem posedlá energií. Chtěla bych do svých uší vložit všechnu energii světa,“ říká Björk, kterou do vyšších hudebních pater vystřelila skupina The Sugarcubes a především její sólová debutová deska z roku 1993 nazvaná jednoduše Debut.

Její poslední, v pořadí deváté studiové album si příznivci originální hudebnice poslechnou naživo na Colours, které se koná od 16. do 19. července. Předtím ještě Björk zamíří k sousedům, v polovině července vystoupí na festivalu Pohoda v Trenčíně.

Vydáno pod