František Skála vystavuje obry, katastrofy a krásné muže

Praha - Nespoutané přírodní živly, pohádková monstra vystupující z moře, pojídači lodních vraků. Tak vypadá země obrů podle Františka Skály. Po dvaceti letech se vrací ke grafikám a technice suché jehly. V pražském knihkupectví Kavka, kde je teď cyklus těchto obrazů k vidění, představil i svou poslední novinku, Skicář z roku 2013. Podívejte se:

František Skála vystavuje obry, katastrofy a krásné muže (zdroj: ČT24)

Cyklus suchých jehel tematicky spojený motivem obra vytvořil František Skála v letech 2013 až 2014. „Pro mne jsou obři personifikací přírodní síly, kterou člověk neustále pokouší, až ho jednoho dne smete ze zemského povrchu,“ uvažuje Skála. „Od různých obrů jsem se dostal až k takovým katastrofickým vizím. Estetika zániku je atraktivní.“

K technice suchých jehel se František Skála vrátil po skoro dvaceti letech. Impulsem byla práce na ilustracích knihy Jaroslava Havlíčka Zánik městečka Olšiny, která vyšla v nákladu pouhých 27 kusů. „Je to hrozně krásné téma, velmi vtipné. Vypráví o tom, co se začalo dít na zemi, když zemřel Pánbůh. Kostlivci vylézají z hrobů a dějí se jako různé neuvěřitelné věci. Je to taková exkluzivní sběratelská věc,“ říká František Skála.

Temnotné krajiny se ocitají v kontrastu s tak zvanými Krasci. Čeleď brouků s lesklými, ozdobnými krovkami výtvarníka inspirovala k mužským portrétům se zdobnými účesy a vousy. „Jsou to takový lobbisti za krásu mužských účesů,“ usmívá se Skála. V knihkupectví Kavka (stránky zde) představil i poslední práci, faksimile skicáře z roku 2013.