José Cura: Bez Prahy můj umělecký rodokmen nebyl kompletní

Praha – Jeden z nejžádanějších tenoristů současnosti, argentinský pěvec José Cura, vystoupil ve čtvrtek večer v pražské Státní opeře. Představil se v titulní roli opery Giuseppe Verdiho Otello, kterou zpívá od svých 34 let. „Trvalo mi dvacet let, abych té postavě opravdu porozuměl, abych pochopil to drama,“ říká Cura v rozhovoru pro Události v kultuře:

„Pro mě je velmi důležité, že konečně můžu v Praze zpívat, poprvé v pražské opeře. Bylo úplně nemožné, že jsem zpíval skoro ve všech světových divadlech a nikdy v Praze. Můj umělecký rodokmen nebyl kompletní. Potřeboval jsem to. Potřeboval jsem být v Praze a opravdu si tu užívám každou minutu práce,“ uvedl José Cura.

Otello je jako maraton

Podle Cury je Otello silně komplikované a především moderní dílo. V násilném a frustrujícím příběhu nachází obraz současného světa, který je ve velké morální krizi: „Nemám rád ten příběh, ale to co sděluje. Je to příběh o zradě, žárlivosti, žoldáctví, odpadlictví, o spoustě negativních elementů, které Shakespeare používá, aby je veřejně odsoudil. V tomto smyslu bude ta opera, nebo lépe drama, vždy velmi současné.“

Otello je navíc pěvecky velmi náročný part. „Je to, jako byste běželi maraton. Nejlepší maratonští běžci nejsou ti nejmladší, ale ti nejzkušenější. Protože vědí, jak těch dvaačtyřicet kilometrů zvládnout. Pokud poběžíte první dva kilometry na plný plyn, tak to nezvládnete ani do půlky. V Otellovi je to stejné. Musíte si velmi chytře dávkovat tempo, abyste zvládli tuto velmi obtížnou roli až do konce,“ uvažuje proslulý tenorista.

Repríza se koná 24. února. Cura věří, že jeho spolupráce se Státní operou tím nekončí: po rekonstrukci v roce 2016 by tu rád nastudoval dílo hodné její historie a věhlasu. Zatím vystoupil pod taktovkou hudebního ředitele opery Martina Leginuse.

  • Othello (italsky Otello) je opera o čtyřech jednáních od Giuseppe Verdiho. Italské libreto napsal Arrigo Boito, na základě divadelní hry Williama Shakespeare Othello, mouřenín benátský. Premiéra se konala 5. února 1887 v italském Miláně. Česká premiéra v Národním divadle v Praze se uskutečnila 7. ledna 1888.

Pro Josého Curu jde o klíčovou roli. Za poslední dvě sezony Otella zpíval v Buenos Aires, ve Vídni, v Metropolitní opeře v New Yorku nebo v Deutsche Oper Berlin.

Vydáno pod