Do Zlína krasohleď!

Zlín - Zlín Film Festival, mezinárodní přehlídka tvorby pro děti a mládež, se sice koná až na přelomu května a června, připomíná se ale už s předstihem. Představila vizuál 55. ročníku, který pro ni vytvořil originální výtvarník Petr Nikl. Inspiroval se kaleidoskopem. Festival prozradil také už něco málo z programu, například, že Cenu za tvůrčí přínos si ze Zlína odveze Adolf Born.

55. Zlín Film Festival se představuje (zdroj: ČT24)

„Krasohled je typická dětská hračka, jakási osobní promítačka představivosti. Podobně jako políčka filmu se i jeho obrazce oživují pohybem. Rotující proměnlivý terč, rozložený do množství polí, může být metaforou pro film a jeho zacházení s časem a kreativitou,“ vysvětlil Petr Nikl volbu kaleidoskopu pro 55. ročník Zlín Film Festivalu, s nímž mimochodem slaví stejné narozeniny. „Pamatuji si, jak jsem v nějakých šesti letech dostal diplom na pódiu velkého kina od Štěpánky Haničincové za kresbu křídou na chodníku,“ zavzpomínal výtvarník, že se jeho osud s tím festivalovým už jednou propojil.

Co tedy návštěvníci v krasohledu uvidí? Třeba Adolfa Borna, letošního laureáta Ceny za tvůrčí přínos, jehož práci připomene Zlín i retrospektivou a také výstavou uměleckých knižních vazeb inspirovaných Bornovou tvorbou.

Nebo nesoutěžní Dny evropské kinematografie, které se tentokrát zaměří na Německo. K půlkulatému výročí si festival nadělil také výběr z animované tvorby Zlínského studia. „Připomeneme nejen zlínské bardy, jakými byli Hermína Týrlová či Karel Zeman, ale i méně známé výtvarníky a animátory, kteří ve Zlíně vytvořili zajímavé, leč vlivem moderní doby zapomenuté poklady. Možná si někdo z pamětníků vzpomene na báječného Lva Lea režiséra Jana Dudeška či plastelínové hrátky v Autíčkové romanci Ludvíka Kadlečka,“ prozradila programová ředitelka Markéta Pášmová.

Programová ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová, za vizuálem 55. ročníku se skrývá jeho autor Petr Nikl
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival

Mimo promítací sály se chystá Lunapark filmových vynálezů, tradiční benefiční Minisalon filmových klapek a chybět nebude ani Kinematovlak, který dětskou tvorbu zaveze i mimo Zlín.

Loni festival přilákal 107 tisc návštěvníků. Kolik jich do Zlína zamíří letos a který soutěžní film si nakonec odnese Zlatý střevíček, bude jasnější až od 29. května do 4. června.