S Čarodějkami ze Salemu udělali v Těšíně krátký proces

Český Těšín - Touha po pomstě a manipulace církevní moci vedly na konci 17. století v americkém městečku Salem k honu na čarodějnice, který nabral opravdu tragických rozměrů. Událost dramaticky ve své hře zpracoval v padesátých letech 20. století Arthur Miller, od té doby se kromě filmových zpracování dočkala i mnoha divadelních nastudování. Aktuálně vyhání Čarodějky ze Salemu Těšínské divadlo.

Těšínské divadlo uvádí Čarodějnice ze Salemu (zdroj: ČT24)

Za svou hru musel Miller čelit vyšetřování Výboru pro neamerickou činnost, čímž se jen potvrdilo, že hon na „čarodějnice“ není temným omylem středověku, ale v různých formách pokračuje i v současné společnosti. „Fobie a násilí mezi lidmi je velmi aktuální téma,“ domnívá se i dramaturg hry Ladislav Slíva. „Adaptace, kterou jsem udělal, směřovala k vyostření konfliktu,“ dodal. 

Původní text Millerovy hry je daleko rozsáhlejší, než jej poznají návštěvníci Těšínského divadla. Dramaturg s cílem o větší dynamiku text proškrtal a některé postavy spojil. „Zejména v druhém jednání je spousta postav a spousta řečí, které znemožňují základní myšlenku, takže jsme je vykostili na dřeň,“ podotkl Slíva. Na dřeň je upravena i scéna - herci nemají žádné rekvizity ani pomůcky, hra stojí na mluveném slově.  

Drama Arthura Millera se na českých jevištích hraje poměrně často. V této úpravě je viděli už například diváci v Opavě nebo Českých Budějovicích, do Těšína se Čarodějky ze Salemu vrátí při nejbližší repríze 27. ledna.