Stoppardova hra z české minulosti nominována v USA na prestižní ceny

New York - Hra Rock'n'roll, ve které britský dramatik původem ze Zlína Tom Stoppard přibližuje nedávnou českou minulost, získala čtyři nominace na letošní americké divadelní ceny Tony, které budou uděleny 15. června v New Yorku. Stoppardova hra o dvacetiletí mezi sovětskou okupací Československa v roce 1968 a pádem komunismu slavila úspěchy v Londýně, v Praze i na newyorské Broadwayi. V současnosti je k vidění v pražském Národním divadle v režii Ivana Rajmonta.

Hra se odehrává střídavě v Cambridgi a v Praze od roku 1968 do roku 1990; Stoppard srovnává svět salonního marxismu v Cambridgi s jeho posrpnovou normalizační realitou v Československu. Velkou roli ve hře hraje rocková hudba, premiéře v pražském Národním divadle v únoru 2007 předcházel koncert undergroundové kapely The Plastic People of the Universe.

Rock'n'roll byl nominován na hlavní cenu pro nejlepší činohru - soupeřit o ni bude s hrami The Seafarer od Conora McPhersona, The 39 Steps od Patricka Barlowa a August: Osage County od Tracyho Lettse. Další nominace získal v kategoriích pro nejlepšího herce, nejlepší herečku a nejlepší zvukový doprovod.

Tom Stoppard jako malý chlapec uprchl s rodiči před nacisty z rodného Zlína, krátce žil v Asii, až s matkou a nevlastním otcem zakotvil v Británii. Vždy pozorně sledoval vývoj ve své vlasti, za komunismu pomáhal zakázaným autorům a udržoval kontakty se svým profesním kolegou, dramatikem, spisovatelem a později prezidentem Václavem Havlem.

Dramatik a scenárista (píše také filmové scénáře, mj. ke snímkům Zamilovaný Shakespeare a Brazil) byl vítězem loňské divadelní sezony v USA, kdy jeho devítihodinová trilogie o ruských revolucionářích 19. století Na březích Utopie získala rekordních sedm prestižních cen Tony, včetně ocenění za nejlepší činohru. Sedmdesátiletý tvůrce má ale trofej i za svůj broadwayský debut Resencantz a Guildenstern jsou mrtvi, který uchvátil newyorské publikum před 40 lety.