Jazzová houslistka Carterová zakončila festival Struny podzimu

Praha - Koncert americké jazzové houslistky Reginy Carterové a jejího kvinteta 18. listopadu v Rudolfinu zakončil 12. ročník hudebního festivalu Struny podzimu. Carterová v Česku vystoupila poprvé. Od 23. září po devět večerů nabídl festival jazz, klasiku, portugalské fado, pravoslavný sbor i arabské rytmy.

Carterová, jedna z nejvýraznějších osobností jazzové scény, představila své poslední album I'll Be Seeing You: A sentimental Journey, které natočila v roce 2006. Na vystoupení ji doprovodili klavírista Xavier Davis, klarinetista Darryl Harper, basista Matthew Parrish a bubeník Alvester Garnett.

Přestože Carterová vychází z jazzového „mainstreamu“, její umění z ní údajně činí jednu z nejkreativnějších ženských jazzových interpretačních osobností současnosti. Podle pořadatelů dokázala, že housle nejsou jen doménou mužských instrumentalistů. „Je to těžké. Jazz je pořád sexistická muzika, je to mužská záležitost,“ řekla o své kariéře Carterová.

Jednačtyřicetiletá rodačka z Detriotu hraje na housle od čtyř let. V 90. letech se prosadila mezi jazzovou elitou v New Yorku. Zlom v její kariéře přinesla spolupráce s legendárním americkým trumpetistou Wyntonem Marsalisem. Společně nahráli oratorium Bood on the Fields.

Následovaly desky Something for Grace, Rhythms of the Heart, Motor City Moments. Album Freefall bylo nominováno na cenu Grammy. V Janově si zahrála na nástroj Il Cannone, na který hrál slavný italský houslista a skladatel Niccolo Paganini. „Zdálo se mi, že se svým způsobem dostávám do styku s lidmi, kteří na ty housle hráli přede mnou,“ řekla o houslích. Později na ně nahrála album Paganini: After a Dream.

Na Strunách podzimu letos hudební fanoušci uslyšeli také další jazzové melodie, které představila polská klezmerová skupina Bester Quartet a Brad Mehldau Trio se světově známým jazzovým klavíristou Bradem Mehldauem.