Do osmi měst od zítřka zamíří téměř 50 francouzských filmů

Praha – Organizátoři jubilejního desátého ročníku Festivalu francouzských filmů letos významně zvýšili počet uváděných snímků – v osmi městech proběhne celkem 150 projekcí, což je dvakrát více než loni. V Praze se vedle toho představí čtyři významní hosté.

"Hlavním posláním festivalu je sloužit francouzskému filmu v Čechách," zdůraznil ředitel přehlídky, audiovizuální atašé francouzského velvyslanectví Philippe Boudou s tím, že celoroční návštěvnost francouzských filmů je pro pořadatele neméně důležitá než návštěvnost během festivalových dní; ta se loni pohybovala kolem 11 tisíc diváků. Boudou také poukázal na dlouhodobou spolupráci s FAMU, jejíž studenti letos opět vytvořili festivalovou znělku. 

Zatímco počáteční ročníky festivalu zcela vycházely z oficiální české distribuce, „pouze“ uváděly snímky v předpremiérách, letos budou kromě předpremiér na programu také starší francouzské snímky a unikátní projekce představující osobnosti francouzského filmu. Program vychází z vkusu zdejšího publika, sedm snímků vybrali stejně jako v posledních letech renomovaní čeští novináři. Kromě snímku Persepolis, který bude festival zahajovat a má už jistou cestu do české distribuce, budou tyto snímky spolu s dalšími pěti filmy vybranými organizátory soutěžit o Cenu diváků. Publikum rozhodne hlasováním na internetu a po projekcích o vítězném snímku, jehož propagaci -  pokud jej zakoupí český distributor - festival podpoří částkou 10 tisíc eur.

Pozvání na festival letos přijali režiséři Claude Miller, Laurent Tirard, Emmanuelle Cuauová a Anne Feinsilberová. Claude Miller představí veřejnosti svůj zatím poslední snímek Tajemství a kriminální drama Svědek z 80. let. Kromě toho má připraven zvláštní program pro studenty FAMU a FF UK.

Vedle Prahy se letos snímky představí v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni v celkem 15 kinech. Všechny snímky budou uvedeny v originálním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Vstupenky se budou prodávat po 70 korunách.