137° - Unikátní baťovská továrna očima studentů

Praha - 137° Celsia je hodnota, při které získává kaučuk tu správnou teplotu pro výrobu elastických bot z nelepící gumy, jednoduše řečeno holínek. Toto číslo dalo jméno výstavě, která dokumentuje uplynulý rok v prostorách Baťových závodů, které jsou jedny z posledních s ruční výrobou.

Výstava je k vidění v Goethe Institutu a Českém centru v Praze a prezentuje výběr fotografií ze tří workshopů, které proběhly ve Zlíně v letech 2005 – 2007 v prostorách obuvnické firmy Novesta. Autory jsou studenti fotografie Univerzity Tomáše Bati a Fachhochschule Dortmund.

„Do firmy Novesta jsme se dostali, podívali se, jak to tam vypadá a okouzleni atmosférou a vším, co jsme tam viděli, jsme se rozhodli, že to je úžasný prostor pro společný mezinárodní workshop,“ přibližuje základní myšlenku fotograf a pedagog Univerzity Tomáše Bati Jaroslav Prokop.

Další z pedagogů Jan Jindra k tomu dodává: „Studenti si tam našli svoje vidění, svoje pojetí, a to vlastně přenesli do fotografií. Vznikla tak různorodá výstava, kde jsou některé fotky opravdu hodně realistické a jiné zase velmi stylizované.“

Továrna ve starém baťovském komplexu zůstává v téměř stejném stavu z dvacátých let, včetně stojů, které jsou z velké části původní.

„Fotila jsem portréty lidí. Byla jsem překvapená, v jakých podmínkách výroba probíhá, jak spousta dělníků pracuje při špatném světle, občas i u rozbitých oken, tak jsem udělala sérii portrétů,“ popisuje svůj přístup Sonja Weller, studentka Fachhochschule Dortmund.

Fotografie mají pro závody firmy Baťa velký dokumentární význam. Ruční výroba holínek totiž ustupuje a pomalu ji nahrazuje výroba strojová. Výstava potrvá do 4. ledna 2008.