Česko má novou největší knihu

Praha – Nový Satelitní atlas pyramid se stal největší knihou v ČR. Obrazová kniha plná detailních fotografií pyramid, jejíž součástí jsou i tři spojené mapy dlouhé téměř dva metry, předstihla svou velikostí 48,7 x 32,8 centimetrů všechny dosud v Česku prodávané publikace.

Kniha je doplněná o družicové snímky pyramid, které nechali čeští vědci zhotovit před sedmi lety a které jim pomohly v bádání. „Můžeme identifikovat například nějakou zeď v poušti, jakýkoli archeologický objekt o šířce jednoho metru,“ popisuje kvalitu satelitních snímků geo-informatik a spoluautor knihy Vladimír Brůna.

Vedle fotografií známých staveb, jako je například sluneční chrám v Abú Ghurábu nebo nekropole v Abúsíru, Sakkáře a Dahšúru, jsou v knize zobrazeny i nové objekty, které archeologové díky satelitním snímkům objevili. „Jsou to hrobky staroegyptských hodnostářů, které se datují od 27. do 22. století př. n. l., tedy do doby, než vznikly největší pyramidy staroegyptských faraónů,“ upřesňuje Miroslav Bárta, egyptolog a spoluautor knihy.