Dejvické divadlo oslavilo své patnácté narozeniny

Praha – V polovině října tomu bylo 15 let, co se ještě v nedokončeném prostoru v Praze 6 odehrálo první představení Dejvické divadlo, tehdy ještě se souborem Jana Borny. Po třech reprízách Fausta byla scéna uzavřena a pravidelný provoz začal až začátkem prosince. Od té doby se divadlo vypracovalo mezi nejlepší české divadelní scény s výrazným hereckým souborem.

Úspěšné roky „Dejvic“ začaly pod vedením režiséra a současného uměleckého šéfa Miroslava Krobota. Zaměřil se na zajímavé domácí texty a taky netradičně pojatou klasiku. „Nejraději bych byl, kdyby to bylo studio herectví. Samozřejmě založeno na kvalitních textech,“ odkrývá své umělecké směřování Krobot.

Divadlo se postupně vypracovalo nejenom svým repertoárem, za který se téměř každoročně objevuje v nominacích na cenu Alfreda Radoka, ale do „Dejvic“ se začalo chodit i na herce jako např. Ivana Trojana, Táňu Vilhelmovou, Marthu Issovou a další. Jan Kerbr kritik Divadelních novin k tomu dodává: „Chodí se tam na herce, ale nejenom na ty nejznámější, jako Trojana a Vilhelmovou, ale také na Davida Novotného, Kláru Melíškovou a takové, kteří nejsou mediálně známí, ale na jevišti jsou výborní.“

Přestože Dejvické divadlo patří mezi nejúspěšnější naše scény, musí řešit otázku své existence. Příspěvky od Prahy 6 jsou každoročně nižší a divadlo je tak závislé na sponzorech a grantech. Eva Měřičková ředitelka divadla o financování scény říká: „Divadlo samo osobě si na sebe nikdy nemůže vydělat, protože především musí zůstat přístupné divákům. Přeci jenom se nepohybujeme v kategorii, kdy by bylo možné platit třeba 1500Kč za vstupenku.“

K půlkulatému jubileu byl uspořádán slavnostní večer spojený s vernisáží výstavy plakátů, koláží, kreseb a grafiky výtvarnice Táni Stránské a křtem multimediálního DVD nosiče Dejvické divadlo – 07. DVD obsahuje padesátiminutový dokument, který režisér Ondřej Kepka natočil s Českou televizí. Zachycuje běžný den této scény, jehož vyvrcholením je představení hry Petra Zelenky Teremin.

„Dále tam jsou ukázky z deseti inscenací, které mám teď v repertoáru. V textové části naleznou diváci údaje o všech našich inscenacích včetně reflexí renomovaných divadelních kritiků,“ dodala Měřičková.

V rámci oslav 15. výročí založení uspořádá Dejvické divadlo 18. prosince projekci televizního záznamu inscenace Revizor, která měla premiéru v roce 1998 v režii Sergeje Fedotova. Ivan Trojan byl tehdy za svůj výkon v roli hejtmana poprvé nominován na cenu Thálie. „Postupně chceme uvést všechny záznamy našich inscenací. Česká televize jich natočila celkem pět. Dalším v pořadí bude v únoru či v březnu Krobotův Sirup z roku 2002,“ upozornila Měřičková.

Umělecký šéf Dejvického divadla Miroslav Krobot chce v příští sezoně spolupracovat s režiséry Davidem Jařabem, Janem Nebeským a Janem Antonínem Pitínským. Na jaře 2008 tu absolvuje svůj divadelní debut filmař David Ondříček. V příští sezoně se v repertoáru zřejmě objeví hra Viliama Klimáčka Dračí doupě. „Dva texty máme od scenáristy Marka Epsteina a domluvili jsme se na spolupráci s Petrem Šabachem. Půjde zřejmě o hudebně laděnou kompilaci na jeho povídky,“ uvedl Krobot.

Nejbližší novinkou bude 12. ledna Dostojevského Idiot v jeho režii. Hlavní role ztvární Pavel Šimčík, Martin Myšička, Klára Melíšková a Lenka Krobotová. Zvláštní zkoušky tohoto textu se uskuteční 8. a 13. prosince za účasti publika.

  • Snímek z poslední premiéry Dejvického divadla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/14/1373.jpg
  • Scéna z divadelní adaptace románu J.W. Goetha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/14/1374.jpg