Komiks o sexuální frustraci se zhmotní na jevišti

Praha – Od frustrací z vánočních nákupů vám nepomůžeme, zato vám pomůžeme ke spokojenému sexu. Divákům to vzkazují tvůrci jevištního zpracování komiksového bestselleru rakouského psychologa a humoristy Bernharda Ludwiga s názvem Praktický průvodce sexuální frustrací. V sále Všebaráčnické rychty na Malé Straně v Praze se v něm v polovině prosince čtyřikrát představí americký herec Gregory Fuller, a zahájí tak mezinárodní turné své one man show.

Producentem inscenace je společnost Prague Playhouse, která se dlouhodobě věnuje propagaci anglicky mluveného divadla v Praze. „Představení osciluje mezi tzv. stand up comedy, tedy skečem jednoho baviče, a praktickým seminářem. Zájemci si tak budou moci vychutnat žánr či druh představení, která požívají neobvyklé popularity v anglosaském světě, a sami se na něm budou moci podílet,“ řekla Silvie Marková ze společnosti Smart Communication. 

Praktický průvodce sexuální frustrací vznikl původně jako zábavný učební nástroj s cílem pomoci partnerům zjistit, co od sexu vlastně očekávají. Nabízí odpovědi například na otázky, co ženy chtějí, jak dosáhnout orgasmu či jak rozplést tajemství sexu a vztahů. Díky důvtipnému interaktivnímu prostředku (mručení) publikum zjistí, jak snadné je sexuální frustraci definovat a jak ji porazit. „Myslím, že je to asi ten nejlepší dárek, který můžete dát svému partnerovi a také sami sobě,“ řekl herec a komik Gregory Fuller.  

„Mezi záchvaty smíchu zbývá každému divákovi dostatek prostoru, aby si uvědomil, že se některé věci týkají přímo jeho,“ uvedla Marková a dodala, že původní komiks je společným dílem rakouského psychiatra a humoristy Bernharda Ludwiga, výtvarníka Tima Josta a literáta Günthera Payra. 

V Rakousku se stala komiksová kniha Anleitung zur sexuellen Unzufriedenheit včetně divadelního představení trhákem. Bylo vydáno i několik CD a DVD a námět byl dokonce zpracován ve filmu. „Američan Gregory Fuller je ostřílený divadelní a filmový herec se zkušenostmi nasbíranými v Evropě i Americe. Vystupoval mimo jiné ve vídeňském Národním divadle a na předních scénách v Salcburku, Paříži, New Yorku a v Los Angeles,“ dodala Marková. 

Představení v anglickém jazyce se uskuteční od 15. do 19. prosince v sále Všebaráčnické rychty na Malé Straně v Praze.