Vlhká stopa Michaela Rittsteina

Praha - Vlhkou stopou, tak se jmenuje výstava výtvarníka Michaela Rittsteina v pražském Veletržním paláci. V souvislosti s ní vychází i jeho rozsáhlá, téměř pětisetstránková monografie s barevnými reprodukcemi a dokumentárními fotografiemi.

Výstava ve Veletržním paláci představuje hlavní etapy tvorby Michaela Rittsteina od jeho studentských sedmdesátých let až po současnost. Jsou zastoupeny krajiny, figury, ale hlavně je zobrazeno klíčové umělcovo téma, vztah muže a ženy v nejrůznějších intimních momentech a možných metaforách.

„Nutkavé existenciální pocity se v posledním období transformovaly do pocitů lehce relaxačních, což se projevuje třeba v barvě, ale hlavně v životním pocitu. Maličko jakoby se člověk tak nějak vyvenčil. Mám z toho všeho pocit, jako by mi teď bylo nějak lépe,“ říká nejen ke své tvorbě výtvarník.

Námětům, které k němu přicházejí z okolního světa a z dané doby dodává Rittstein humor a zábavu, ale stejně tak mnohdy hororovou a mrazivou atmosféru. K tomu kurátor výstavy Vlastimil Tetiva dodává: „Slov přívlastků, které charakterizují jeho tvorbu se najde strašná spousta, je to groteska, je to ironie, je to sarkasmus."

Malíř, kreslíř, grafik a ilustrátor Michael Rittstein patří v současnosti mezi nejvýznamnější české umělce střední generace. Člen výtvarné skupiny 12/15 a pedagog ateliéru malby na Akademii Výtvarných Umění už vystavoval na samostatných přehlídkách doma i v zahraničí a jeho obrazy jsou součástí soukromých sbírek i světových galerií.

Po premiéře v Národní galerii se expozice v menší obměně přesune příští rok do Olomouce a v roce 2009 do Alšovy jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou.

Ve Veletržním paláci výstava Vlhkou stopou končí 27. dubna 2008