Nohavica vyprodal všech osm koncertů v 0stravě

Ostrava - Vyprodáno, hlásí pořadatelé všech osmi koncertů, které naplánoval písničkář Jaroslav Nohavica na leden do ostravských klubů a sálů. Například na vystoupení ve vratimovském Kině Hvězda zájemci vstupenky vykoupili za 34 minut. Nohavica tak už několik let patří mezi málo umělců v Česku, kterým se daří všechny koncerty beznadějně vyprodat. Zájem publika nesnižuje ani písničkářův boj s vlastní minulostí a informacemi o jeho spolupráci s totalitní StB.

„Doba vyprodání byla většinou závislá na rychlosti tisku vstupenek v pokladnách a celkové kapacitě sálu. Pohybovala se od 1,5 do tří hodin,“ uvedl Nohavica na svých stránkách. Před Domem kultury Akord v Ostravě-Zábřehu, kde ostravská šňůra začíná 17. ledna, čekali zájemci o vstupenky už od 09:00. Předprodej přitom začal ve 14:00.

Nohavica zahraje do 24. ledna i v Domě kultury Poklad, Divadle Antonína Dvořáka, Klubu Fabric, Domě kultury města Ostravy či v klubu Parník. Koncertovat bude i v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Na koncertech chce natočit CD s novými písněmi. Nahrávka by se měla objevit na pultech prodejen a v internetových obchodech přibližně začátkem února 2008, uvedl Nohavica na svých stránkách www.nohavica.cz.

Nohavica už loni beznadějně vyprodal 12 pražských koncertů, na kterých vzniklo CD Pražská pálená. Zájemci si ho můžou zdarma stáhnout na jeho internetových stránkách. V červnu pak jednotlivým prodejcům trvalo maximálně 33 minut, aby do poslední vyprodali vstupenky na velký koncert v hale bývalé koksovny Karolina nedaleko centra Ostravy. Pořádající agentura dala do předprodeje celkem 5000 vstupenek.

Zájem byl ale obrovský a na řadu lidí se vůbec nedostalo. Nohavica proto pro veřejnost v Ostravě vystoupil hned dvakrát. I druhý koncert vyprodal. Stejně dopadly i jeho dva letošní koncerty pod širým nebem v Dolní Lomné a v areálu hradu Hukvaldy.

Média Nohavicovo jméno letos často připomínala nejen v souvislosti s jeho hudební činností. Do povědomí širší veřejnosti nedávno pronikla několik měsíců stará píseň Jaroslava Hutky nazvaná Udavač z Těšína, v níž Hutka připomíná Nohavicovy kontakty s komunistickou StB ze sklonku 80. let. Nohavica je veden v evidenci StB pod krycím jménem Mirek. Kompletní svazek je však ztracen, dochovalo se jen několik záznamů, a proto dnes pravděpodobně nelze přesně Nohavicovy kontakty s StB zmapovat. Nohavica na své internetové stránce styky s StB připustil, vyloučil však, že by udával lidi.