Pleskotovy Domy z meziprostoru

Praha – Výstava v Galerii Zdeněk Sklenář na Smetanově nábřeží představuje tvorbu významného českého architekta Josefa Pleskota, který klade důraz především na krajinu a ekologii. Součástí výstavy, jež potrvá do 19. ledna 2008, jsou také díla Ivana Kafky, Jiřího Kovandy a Jana Merty.

„Myslím, že Josef našel to, čemu se říká ustavující metafora. Našel určitý způsob, jak dodat smysl celku, který je složen z mnoha různorodých částí. Onen smysl hledá v usilovném, až obsedantním čtení stop, které jsou zanechány v krajině a v lidském osídlení,“ charakterizuje Pleskotovu tvorbu historik umění Jiří Ševčík.

Výstava představuje Pleskotovy projekty prostřednictvím jednotlivých schémat a architektonických modelů, fotografií a také projekcí a televize. Sám architekt o své tvorbě říká: „Beru zakázky, které jsou pro mne vždy inovační a nové. Nerad opakuji něco už naučeného. Vždy si vybírám zakázku podle toho, jestli ve mně vyprovokuje nějaký nový pohled.“

Výstava vznikla u příležitosti autorových 55. narozenin a vydání monografie Josef Pleskot, AP atelier – Domy z meziprostoru. Kniha obsahuje různé rozhovory a fotografie architektových staveb od počátku 90. let do současnosti.