Cukrárna jako architektonický šperk

Praha - Nově zrekonstruovaná Erhartova cukrárna a kavárna v ulici Milady Horákové nabízí prvorepublikový interiér a tradiční i moderní sladkosti. Památkově chráněný objekt nechala obnovit městská část Praha 7. Původní vzhled cukrárny zůstal zachovaný.

Repliky původního zařízení včetně nábytku a lustrů, vitríny plné dortů a sladkostí a k tomu muzika ze třicátých let - tak vypadá po rekonstrukci Erhartova cukrárna s vlastní výrobnou. Její obnova trvala dva roky a stála více než čtyři miliony korun.

Marek Ječmének, starosta MČ Praha 7, podotýká: „Tato budova a interiér je jednou z dochovaných funkcionalistických památek na území České republiky.“

Cukrárna s kavárnou byla poprvé otevřena před 70 lety, jejím autorem je architekt Evžen Rosenberg, žák architekta Josefa Gočára a praktikant u Le Corbusiera. Autorem nově zrekonstruovaného interiéru je Tomáš Hořava. Říká, že restaurátorské a stavitelské práce nebyly jednoduché. Z původního zařízení se kromě dvou židlí nedochovalo nic. Interiér tak vznikal částečně i díky vzpomínkám pamětníků.

„Dělali jsme jemné sondy, odškrabovali jsme původní nátěry a zjišťovali jsme, co je pod tím, až jsme se dobrali na původní vrstvu,“ odkrývá postup prací architekt Hořava.

Podobně jako Erhartova cukrárna bylo v minulosti zrekonstruované Grand Café Orient v kubistickém domě U Černé Matky Boží, na jaře otevře cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici.