Karneval rozmanitosti upozorňuje na rozmanitost diskriminace

Praha - V Praze probíhá hlavní část festivalu Karneval rozmanitosti, který je příspěvkem společností Člověk v tísni a Multikulturního centra Praha k Evropskému roku rovných příležitostí pro všechny (ERRP), který vyhlásila Evropská komise. Nový festival poukazuje nejen na viditelné a známé, ale také na neviditelné formy diskriminace v České republice i ve světě prostřednictvím dokumentárních filmů, sociálních spotů, diskusí a dalších tematicky zaměřených doprovodných akcí, podobně jako festival Jeden svět.

Festival probíhá do konce listopadu ve 12 městech České republiky, projekce se kromě kin konají také v nízkorozpočtových centrech a domech dětí a mládeže. Kolekce vybraných sedmnácti filmů se dotýká šesti oblastí diskriminace: diskriminace na základě pohlaví, sexuální orientace, etnicity a původu, věku, zdravotního postižení a náboženství.

Jak uvedla koordinátorka festivalu Hana Kulhánková, velmi zajímavé jsou snímky reflektující diskriminaci, která je běžně skrytá - snímek Sářin svět ukazuje, jak 20letá, mírně mentálně retardovaná dívka může žít plnohodnotným, samostatným životem, pokud jí to její blízké okolí umožní. Švédský snímek Hugo a Róza zase vypráví o téměř stoletých sourozencích, kteří žijí spolu a neztratili životní optimismus, dobrou náladu a schopnost vtipného nadhledu nad problémy spojenými s jejich věkem.

Kromě projekcí filmů připravili organizátoři návštěvníkům možnost vyzkoušet si pocit, kdy je člověk odkázán na pohyb na vozíku či s pomocí slepecké hole. Jak poznamenává Kulhánková, v Praze je stále velmi málo společenským míst s bezbariérovým přístupem, v kině Lucerna, které je centrem festivalu, bylo nutné namontovat výtahy pro vozíčkáře.

V pátek 9. listopadu proběhne panelová diskuse o domácím násilí spojená s projekcí snímku Tomáše Kudrny To všechno z lásky. Na sobotní odpoledne je připraven program pro děti, při kterém proběhne například populární Polévková soutěž, klání mezi zástupci spolků cizinců, etnických a národnostních menšin v ČR.

Festival právě probíhá také v Brně, Hradci Králové, Olomouci, Opavě, Ostravě a Vsetíně. V dalších ze 12 vybraných měst už buď proběhl, nebo teprve začne.