Premiéra hry Pavla Kohouta zahájila festival německého jazyka

Praha - Potleskem poděkovalo publikum ve Stavovském divadle protagonistům hry Pavla Kohouta Malá hudba moci, jejíž světová premiéra zahájila 8. listopadu Pražský divadelní festival německého jazyka. Ocenilo především představitele hlavní role Jana Dolanského, pro něhož je hra v podstatě dvouhodinovým sólem. Před oponou se objevili i režisér inscenace Michal Dočekal spolu s dramatikem Pavlem Kohoutem.

Kohoutova hra nazvaná v německém originále Eine kleine Machtmusik je fiktivním příběhem z nedávné současnosti. Jejím hrdinou je typický příslušník západoněmecké umělecké levice, který se v mocensky rozděleném světě konce 20. století zaplete do stále neprůhlednější politické hry a postupně přestává být pánem svého osudu.

„Hru jsem napsal na téma, které mě jak doma, tak v rakouském exilu, kam jsem byl násilím vynesen, zasáhlo osobně: problém intelektuálů, kteří ve svatém nadšení často naletí cynikům moci,“ řekl na setkání s novináři Pavel Kohout a nezastíral, že s průběhem zkoušek je velmi spokojen. Coby pro autora 31 původních textů a dvou desítek divadelních adaptací a dramatizací, které napsal během 55leté kariéry, je pro něj Malá hudba moci debutem na české první scéně.

Podle Dočekala se příběh, který přirovnal k horečnému snu, odehrává v letech 1981 až 2000 na zhruba 27 různých místech v Evropě, která se rychle střídají. Především ve východním Berlíně, Vídni a v Bruselu.

„Téma člověka, který se ve svém životě stále mýlil, mě oslovilo,“ uvedl režisér a upozornil, že hra, která má bez deseti minut dvě hodiny, se hraje bez přestávky. Náročná je jak pohyby v čase, tak i pro hlavního představitele Jana Dolanského. Dvacet let života svého hrdiny doslova odžije a téměř dvě hodiny neopustí jeviště.

Letošní, 12. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka potrvá do 18. listopadu.

Vydáno pod