Andrea Bocelli zpíval v Rejkjavíku za doprovodu českých hudebníků

Rejkjavík - Slavný tenor, který je v současnosti na světovém turné, při posledním koncertu před odletem do Spojených států zpíval v islandském Rejkjavíku za doprovodu Českého národního symfonického orchestru. V těchto dnech také italský tenorista vydává výběr ze slavných árií.

O koncertu a spolupráci s Bocellim hovořili v pořadu Události v kultuře Dušan Mihely a Milan Sládek z Českého národního symfonického orchestru. Hosté prozradili, že spolupráce se slavným zpěvákem začala náhodou v roce 2002, kdy orchestr na koncertě v Curychu zaskakoval za jiné těleso. Od té doby Český národní symfonický orchestr zpěváka doprovázel na 35 koncertech po Evropě a spolupráce nadále pokračuje.

Během koncertu v Rejkjavíku poskytl Andrea Bocelli rozhovor Petře Schubertové, ze kterého vyjímáme:

Můžete porovnat, jestli je zdejší publikum jiné než na koncertech v Evropě – v Praze nebo třeba v Madridu?
Každé publikum má svůj specifický charakter. Ale všeobecně bych řekl, že platí jedna věc: pokud zpíváte dobře, publikum to vnímá stejně. Pokud zpíváte špatně, publikum je pak přirozeně chladnější.

Na vašich turné zpíváte většinou velmi známé písně. Myslíte, že to je ta správná cesta, jak přivést publikum k vážné hudbě?
Na takových koncertech se snažím vybírat jenom slavné kousky z oper a známé písně. Jsem italský tenor a toto je typický repertoár italského tenora, tak už to platí dlouho. Ale jiná věc je, když vystupuji po divadlech a zpívám opery, pak zpíváme operu od začátku do konce.

Podle vašeho programu to vypadá, že pořád koncertujete, kdy máte vůbec čas připravit novou desku?
Deska už je hotová a připravená k distribuci nejenom v Itálii, ale i do celého světa. Nové album se jmenuje Vivere a už zítra odlétám do Ameriky na turné, abych ho propagoval po Spojených státech.

Co na albu najdeme?
Jsou to písně, které mám nejraději, a samozřejmě i ty, které má nejraději publikum. Výběr toho nejlepšího. A přidali čtyři nové písně.