Dokument Zločin jménem Katyň získal další ocenění

Praha – Dokument režisérky Petry Všelichové o tragické události obrovských rozměrů z roku 1939 uvedla Česká televize na začátku tohoto roku a sklízí s ním mnoho úspěchů na našich i mezinárodních festivalech; zatím posledního významného ocenění se snímku ostravského studia dostalo na říjnovém 7. ročníku prestižního Mezinárodního TV festivalu v Černé Hoře. Snímek vychází především ze vzpomínek dosud žijících příbuzných, kteří ve sdružení Katyňská rodina usilují o shromáždění dokumentů a důkazů k této tragické události, která se sice stala už dávno, ale stále vzbuzuje pozornost.

V dubnu 2007 získal film na 42. ročníku festivalu Academia film Olomouc cenu časopisu Dějiny a současnost za nejlepší český dokument z oblasti humanitních a společenských věd. V červnu obdržel uznání na projekci filmů věnovaných Katyni na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Krakově a nezávislá porota filmových odborníků a historiků udělila Petře Všelichové Cenu Andreje Stankoviče za režii.

„Katyň se ke mně dostala celkem náhodou díky historikovi Mečislavu Borákovi, který se o tento problém zajímá a přinesl ho do televize. Měla jsem to štěstí, že mi téma bylo nabídnuto ke zpracování,“ uvedla Petra Všelichová. Film o katyňském masakru natočil v tomto roce i známý polský režisér Andrzej Wajda. „Vše na nás dolehlo až v Rusku, když jsme viděli uprostřed krajiny tisíce křížů,“ vzpomíná Všelichová.

Mezi tisíci obětí masového vraždění polské elity byli také občané tehdejšího Československa. Rusové jakýkoliv podíl na zločinu stále popírají. Dokument představil dosud nepublikovaná fakta a nové souvislosti hrůzných událostí, které až do dnešní doby poznamenávají polsko-ruské vztahy.