Pražskému publiku se představil slavičínský SemTamFór

Praha – Do pražského divadla Na Cikorce v sobotu zavítal amatérský soubor SemTamFór. Divákům se představil se zpracováním situační komedie 1 + 1 = 3 (Jeden a jedna jsou tři) anglického dramatika Ray Cooneyho. Představení slavilo úspěch již na loňském divadelním festivalu Jiráskův Hronov.

Podobně jako další Cooneyho hry kombinuje i tato fraška obscénnost se strukturálními komplikacemi, což ústí v řadu komických situací. Pojednává o tom, co se může stát, když člověk nedokáže včas vyjít s pravdou ven. Začíná nápadně podobnými telefonáty dvou rozčílených žen na policii v londýnském Wimbledonu a Streathamu. „Obávám se o svého manžela - John Brown. Normálně bych se tak neplašila, on je vždycky na vteřinu přesný,“ oznamují shodně obě paní Brownové.

Zmizelý John se sice brzy objeví, narušení jeho denního harmonogramu má ale katastrofální následky. Navenek počestně působící mladý taxikář vede totiž dvojí život. Jeden s Mary ve Wimbledonu, druhý s Barbarou o pár bloků dál ve Streathamu. Začíná se roztáčet kolotoč lží, který se posléze Johnovi již nedaří zastavit.

SemTamFór exceloval s fraškou 1 + 1 = 3 již na loňském divadelním festivalu Jiráskův Hronov, kde se hra probojovala až mezi dvě divácky nejoceňovanější díla. I u pražského publika slavilo dílo úspěch. V sále vládla příjemná atmosféra a diváci nezřídka upadali do bouřlivého smíchu.

Divadlo SemTamFór patří k poměrně mladým souborům. Vzniklo v roce 2002. Původně se zaměřovalo na zpracování vlastních autorských děl. Postupně však začalo díla adaptovat. „Důvod je ten, že napsat hru trvá dlouho, navíc člověk, který nám hry psal momentálně v divadle nepůsobí. V adaptačním divadle je přece jen víc titulů, tak je z čeho vybírat,“ vysvětlil pozadí přerodu v rozhovoru pro ČT24 režisér a dramaturg souboru Jan Julínek.

V nejbližší době mají možnost diváci shlédnout představení SemTamFóru o příštím víkendu v Hradci Králové, Jaroměři a Opočně. Ve všech třech městech soubor uvede opět hru 1 + 1 = 3. Připravují se ale také další novinky. „Chystáme Lakomce od Moliéra a ještě jednu hru, kterou bych zatím nechtěl prozrazovat. Tyto dvě by měly mít premiéru ještě do konce sezóny,“ nastínil režisér.

Zatím utajovaným dílem skupina zahájí šestý ročník krajské postupové přehlídky amaterských souborů Valašské Křoví 2008, která se uskuteční ve Slavičíně ve dnech 20. – 24. února 2008. Z této exhibice se již tradičně rekrutují nejlepší celky pro festivaly Divadelní Děčín a Divadelní Třebíč.

Vydáno pod