Finské varianty moderního bydlení

Praha – Výstava s názvem City Home v Českém centru v Praze přibližuje, jak bydlí lidé v Helsinkách a okolí. Prostor určený pro bydlení v hlavním městě Finska se neustále zvětšuje. Zatímco v padesátých letech stačilo obyvatelům k bydlení necelých 13 metrů čtverečních na osobu, dnes je to více než trojnásobek.

Lidé se podobně jako v jiných světových metropolích stěhují z centra. Stejně jako obchodní domy nebo služby. K bydlení se využívají neobvyklé prázdné prostory na krajích města, podkroví, průmyslové zóny a dokonce i přístavy. Výstava v Českém centru představuje helsinské byty, sídliště, ale i rodinné bydlení.

„Ve Finsku jsou stavby často velmi drahé, bohužel se ještě pořád spotřebovává hodně přírodních zdrojů. My se na výstavě snažíme ukázat varianty moderního bydlení, kde se prostory maximálně využívají a zároveň jsou šetrné k přírodě,“ přibližuje výstavu její kurátor Roy Mänttäri.

Některé domy vypadají jako novostavby kdekoli ve světě, většina je ale typicky finská – s velkými okny a z materiálů jako je dřevo a sklo. Jsou prezentovány na velkoformátových fotografiích, ale i jako 3D modely.

Výstavu připravilo Muzeum finské architektury.