První klapka Renčova filmu Hlídač č.47

Praha/Ústí nad Labem - Na většině území byla dnes dopoledne modrá obloha, ale nedaleko Ústí nad Labem pršelo a byla mlha. Způsobil to svými triky filmový štáb režiséra Filipa Renče při první klapce nového filmu Hlídač č. 47, který ode dneška vzniká v produkci České televize. Točil se jeden ze záběrů prvního obrazu, ve kterém vozka přiváží do vesnice hlavní postavy příběhu v podání Karla Rodena a Lucie Šipošové.

Námětem filmu je stejnojmenný román Josefa Kopty Hlídač č. 47 z roku 1926. Silný a působivě napsaný příběh zaujal české filmaře již v roce 1937. Režisér Josef Rovenský natočil podle scénáře tehdy mladého Otakara Vávry úspěšný film, ve kterém se objevili Jaroslav Průcha, Marie Glázrová a Ladislav Boháč. Protože Josef Rovenský během natáčení onemocněl a zemřel, film dokončil Jan Sviták.

Koptův román kritika označila za to nejlepší, co autor napsal. Jde o baladický příběh člověka, na jehož tragickém osudu se podílejí nejen prožité válečné zkušenosti, ale především lidé, kteří ho obklopují.

Scénář k Renčovu filmu Hlídač č. 47 je poslední prací renomovaného scenáristy Eduarda Vernera, který zemřel v roce 2003. Ve své verzi vyzdvihl téma bolestného údělu člověka, který, ovlivněn a poznamenán hrůznými válečnými zážitky, doufá, že ve svém dalším životě najde díky lásce, přátelství, práci a rodinnému štěstí ztracenou rovnováhu.

„Remake žádného filmu jsem ještě netočil, domnívám se, že v naší kinematografii ještě žádný nevznikl. I když je scénář trochu odlišný od původního filmu, jedná se o klasický remake,“ uvedl před natáčením Renč, který Koptův výjimečný román považuje za mistrovské dílo tohoto žánru.

„Chci ho natočit dynamicky, a přiblížit tak jednu z nejlepších českých knih 20. let minulého století mladým divákům. Pro ně ostatně točím všechny své filmy,“ dodal Renč. Na úpravách spolupracoval se Zdeňkem Zelenkou, podtrhl v nich dramatičnost předlohy a posílil i domyslel osobní vazby všech hrdinů.

V dalších rolích se na plátně objeví například Václav Jiráček, Vladimír Dlouhý a epizodní roli válečného invalidy ztvární Jan Svěrák.

S režisérem Renčem na filmu spolupracuje debutující kameraman Karel Fairaisl, výtvarník kostýmů Roman Šolc, architekt Zdeněk Flemming, střihač Jan Mattlach. Dramaturgyní je Lidmila Hustolesová.

Hlídač č. 47 se bude točit u Vejprt ve vesnici Kovářská, dále v severočeských Zubrnicích a Úštěku a nedaleko Prahy. Natáčení je naplánováno na 35 dnů. Termín premiéry se předpokládá na podzim roku 2008.