Festival Sundance je příležitost pro mladé

Park City (USA)- Pro českou herečku Kristýnu Maléřovou je festival nezávislého filmu Sundance 2008 jedním z prvních velkých zahraničních festivalů, v zákulisí se potkává i s potomky slavných herců a režisérů.

„To, co mě letos vzrušuje, je množství nových nezávislých filmových tvůrců,“ řekl minulý týden při zahájení festivalu jeho zakladatel, herec Robert Redford, který bezděčně do této kategorie zařadil i svou dceru.

Redfordova atraktivní dcera Amy vystoupila ze stínu svého otce a zazářila režijním debutem The Guitar. Film má podklad ve skutečném příběhu mladé ženy, která zjistí, že má rakovinu v posledním stádiu, a rozhodne strávit zbylé měsíce života tím, že si dopřeje nekonečný flám.

Colin Hanks se připojil ke svému slavnému otci Tomovi ve filmu The Great Buck Howard. Obdivuhodně v něm zahrál sám sebe jako zběhlého studenta práv, který se i proti námitkám svého otce, jehož hraje Tom, vydá hledat hvězdnou kariéru v zábavním průmyslu. Z úst otce to doprovázejí ironické nesouhlasné poznámky o světě showbyznysu.

Poslední z trojice nových objevů je Jason Ritter, syn někdejšího herce Johna Rittera, který produkuje a zároveň hraje ve filmu Good Dick. Snímek vypráví o mladé ženě, kterou z jejího osamoceného života vytrhne postarší prodavač, jenž se do ní dětinsky zamiluje.

Robert Redford, který film své dcery prý ještě neviděl, řekl, že je na festivalu jako její otec a jako její otec ji také podporuje, žádnou zásluhu na jejím úspěchu si ovšem nepřivlastňuje. „Vždycky jsem podporoval všechny členy mé rodiny, aby byli nezávislí. Důležité je, abyste šli svou vlastní cestou. A myslím, že Amy tady reprezentuje právě její vlastní práce,“ prohlásil.