Dřevo pro život

Praha - Kus dřeva ze stromu je název nového vzdělávacího cyklu České televize. Vysílá se každý pátek v podvečer na ČT2. Z jakého dřeva je vyrobená židle, na které sedíte, a stůl, u kterého píšete? Stejné otázky si položili autoři seriálu o dřevě a rozhodli se na ně odpovědět.

„Cílem toho projektu bylo naučit mě i diváky rozpoznávat jednotlivé typy dřevin ne podle stromu, ale podle dřeva samotného,“ upřesňuje Bedřich Ludvík, scenárista cyklu.

Pořadem, po lesích i po svém ateliéru provází výtvarník Martin Patřičný. Diváky naučí rozeznávat dřevo buku od dubu, smrku od borovice nebo ořechu od jabloně.

Výtvarník představí v cyklu i své „dřevěné obrazy“, které vytváří přes dvacet let. Používá snadno dostupné dřevo i vzácné dřeviny, ale zpracovává i škůdcem napadené dřevo.

Cyklus vznikl původně pro nadaci Dřevo pro život, která má v programu rozvoj úcty k přírodě a ke dřevu jako jedinečné, obnovitelné, ekologické surovině, vytváření vzdělávacích modulů o přírodě a dřevě pro mateřské, základní i střední školy, pro pedagogická centra, centra pro mládež, zájmové mládežnické organizace, a také rozvoj odborného lesnického a dřevařského školství, vědy a výzkumu.

Martin Patřičný se narodil roku 1955 v Praze. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce (řezbářství a soustružení dřeva). Po maturitě na gymnáziu prošel celou řadou zaměstnání (prodavač, aranžér, řidič, skladník, dřevorubec atd.). Zhruba od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Žije a pracuje v Debrně u Kralup nad Vltavou.

Druhý díl třináctidílného cyklu uvede ČT2 v pátek 25. ledna v 16:50.