Moderní tanec má dva večery v Arše

Praha - Taneční představení skupiny 420people uvede pražské divadlo Archa. Dlouholetí tanečníci holandského Nederlands Dans Theater, původem z Česka, se tak chtějí vrátit na českou taneční scénu. Václav Kuneš, jeden z nejúspěšnějších českých tanečníků žijících v zahraničí, založil skupinu s tanečnicí Natašou Novotnou, taktéž dlouhodobě působící v cizině, a s produkčním Ondřejem Kotrčem.


První projekt skupiny 420people měl premiéru loni v Haagu. V Arše 23. a 24. ledna vystoupí vedle Kuneše a Novotné Nizozemec Edd Schouten a francouzský tanečník Abou Lagraa.


Představení Small Hour v choreografii Václava Kuneše je o zásadních momentech lidského života. „Je to v podstatě taková autobiografická výpověď o mém souboji s časem. Inspirací byla osobní záležitost - když jsem se dozvěděl, že očekáváme přírůstek do rodiny, snažil jsem se zaznamenat, jak se s tím člověk vyrovnává.“


Nataša Novotná, Kunešova taneční partnerka, k tomu dodává: „Já vlastně znázorňuji ten jeho čas. Jsem spíš klidná linka, která zároveň tlačí, jako někdy my tlačíme na čas a on nám utíká. Většinou nevíme, co s ním.“

Komponovaný taneční večer v pražské Arše představí celkem čtyři choreografie, vedle ústředního představení Small Hour uvede soubor 420people také choreografii inspirovanou knihou 1984 od George Orwella a další ovlivněnou hudbou Niny Simone. Hostovat bude i francouzský tanečník a choreograf Abou Lagraa, který divákům předvede své sólo, v němž hledá a posouvá pohybové možnosti lidského těla.


„Produkční jednotka“ 420people by chtěla fungovat na bázi mezinárodní spolupráce choreografů, tanečníků, scénografů, hudebníků i umělců z dalších oborů. Název si dala podle mezinárodní telefonní předvolby České republiky - aby i v případě, že se pro jednotlivá představení budou dávat dohromady lidé z různých zemí, bylo zřejmé, že základ skupiny je v Česku.

Hlavní ideou zakládající trojice je nabídnout kvalitní práci českým tanečníkům a ve spolupráci se zdejšími tanečními školami nabízet studentům různé alternativy. „Současný tanec je tady pořád Popelkou a i mnozí studenti baletu nemají moc velké povědomí o moderních směrech či technikách tance,“ domnívá se Kuneš.

On sám po absolvování pražské taneční konzervatoře v roce 1993 odešel do Nizozemska a stal se členem Nederlands Dans Theater (NDT 2). V roce 1998 přestoupil do NDT 1 pod vedením Jiřího Kyliána, kde tančil do roku 2004. Spolupracoval s řadou choreografů, mimo jiné s Williamem Forsythem či Naharinem. Od roku 2004 vystupuje jako volný tanečník a choreograf. Vytvořil několik choreografií pro NDT 2, Laternu Magiku v Praze, kodaňský balet (Copenhagen International Ballet) a nizozemské scény Korzo Theater a Station Zuid. Od roku 2004 pracuje rovněž jako asistent Jiřího Kyliána.