Nákupy ředitele Národní galerie Milana Knížáka prošetřuje policie

Praha - Do sbírky současného umění koupil Knížák od svého přítele dílo za cenu desetkrát vyšší, než jakou má podle znalců. Za tři obruče s názvem Auto od německého výtvarníka Josepha Beuyse (1921-1986) zaplatila Národní galerie soukromému sběrateli 500 tisíc euro, tedy zhruba 13 milionů korun. Milan Knížák podle anonymního oznámení při koupi obešel nákupní komisi a zaplatil příliš vysokou cenu.

„Pražská policie přijala trestní oznámení na Národní galerii. V současné době prověřuje všechny informace, zda se jedná o trestnou činnost,“ potvrdila informace mluvčí Policie ČR Eva Brožová.

Národní galerie nařčení popírá. Podle tiskové mluvčí NG Petry Jungwirthové žádné trestní oznámení na galerii a osobu Milana Knížáka nedostala. „Je nesmysl, aby ředitel Národní galerie obcházel nákupní komisi a aby takto získával díla od svých kamarádů,“ dodává Jungwirthová.

Plastiku Národní galerie zakoupila v roce 2005. Jde o jeden z nejdražších přírůstků poslední doby. K výši její ceny se galerie odmítla vyjádřit. Podle výročních zpráv zaplatila v minulých letech za předměty do své sbírky bezmála 65 milionů korun.

Magdalena Juříková, historička umění ovšem o významu umělce Josepha Beuyse říká: „On je určitě tak výrazná figura v dějinách 20. století, že v každém případě je obohacením každé sbírky. Je otázka, jestli instituce je natolik solventní, že si může dovolit kupovat tak vysoce oceněné dílo.“ Význam Josepha Beuyse na současné výtvarné scéně je podle historiků umění srovnatelný s popartovým umělcem Andym Warholem.

Ceny děl současných výtvarníků začaly na trhu s uměním stoupat před deseti lety. Podle odborníků se ale těžce určují, stejně jako je tomu v případě Beuysovy plastiky.

Jiří Rybář, ředitel 1Art Consulting poukazuje na to, že nařčením podobného druhu se dá předcházet: „Pokud nějaká instituce chce investovat peníze do uměleckého díla, tak ho má koupit v aukci, aby se předešlo možným spekulacím, jestli cena byla moc vysoká nebo nízká.“

Milan Knížák stojí v čele Národní galerie více než deset let. Za tu dobu otevřel několik nových stálých expozic. Způsobem vedení si ale vysloužil kritiku. Například u studentů a absolventů AVU, kde je profesorem. Z jejich řad vznikla nedávno skupina s názvem Milan Knížák, která chce upozornit na nejrůznější Knížákovy aktivity. Třeba na to, že hned po svém nástupu do sbírek Národní galerie nechal za vysoké ceny nakoupit vlastní díla.