Dagmar Havlová se definitivně vrací k divadlu

Praha - Dagmar Havlová přijala hlavní roli ve Višňovém sadu od Antona Pavloviče Čechova, jehož inscenaci pro Divadlo na Vinohradech připravil režisér Vladimír Morávek. Premiéra se po čtyřech předpremiérách uskuteční 5. února.

Dagmar Havlová už před dvěma lety nazkoušela v Divadle na Vinohradech roli v Horovitzově hře Chvíle pravdy. Role Raněvské je však pro ni velká herecká příležitost, podle divadelní kritiky je tato role pro herečku jedna z nekrásnějších.

„Cítím, že je také nejtěžší, protože musí být hodně uměřená, city nesmí dávat najevo, ale musí tam být,“ vysvětluje Havlová. Podle Morávka je právě ona ideální herečkou pro roli Raněvské. Nabízel jí tuto úlohu už před lety, kdy byla první dámou a o návratu k divadlu nepřemýšlela: „Hraje tu roli tak, že mám po zkoušce strach, jestli vůbec trefí domů,“ říká režisér.

Mimořádné je i další herecké obsazení, kromě Havlové hrají například Jiřina Jirásková, Viktor Preiss, Radovan Lukařský a herecká hvězda Klicperova divadla Pavla Tomicová.

Pro vinohradské divadlo je Morávkův Višnový sad událost. Vladimír Morávek patří mezi nejlepší české režiséry a na Čechovovo dílo se zaměřuje; cyklus Čechovových her, který před několika lety připravil pro Hradecké Klicperovo divadlo, získal mnoho cen.

Vydáno pod