Werichovu vilu dostane do pronájmu Nadace Jana a Medy Mládkových

Praha - Nadace Jana a Medy Mládkových patrně dostane do pronájmu takzvanou Werichovu vilu na Kampě. Po dlouhé diskusi to jednomyslně schválili zastupitelé první městské části. Nadace chce v budově zřídit kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. V nejbližší době se bude jednat o návrhu nájemní smlouvy.

Mládková, jejíž nadace provozuje v nedalekých Sovových mlýnech Museum Kampa, má zaplatit za Werichovu vilu jednorázově nájemné 23,8 milionu korun. Další nájemné bude symbolická koruna ročně. Nadace má působit v budově 40 let.

Právě výše nájemného a doba pronájmu vyvolala diskusi. Nadace chtěla vilu původně na 90 let. Místostarosta Karel Koželuh navrhl zkrátit dobu pronájmu na 40 let, s čímž Mládková nakonec souhlasila.

Mládkové se nelíbí, že v usnesení se hovoří o jednorázovém nájemném. Původně chtěla platit postupně, podle pokračování rekonstrukce. Podle záměru nadace by se měly v přízemí vily konat projekce, divadelní představení i různé diskuse. V patrech mají být dva byty, jak již dříve rozhodla radnice, a také archiv a badatelna.

Werichova vila byla poškozena při povodni v roce 2002. Do její opravy už radnice investovala 18,5 milionů korun. Dokončení rekonstrukce by mělo podle odhadů stát dalších dvacet milionů.

Vydáno pod