To nejlepší ze současné AVU k vidění v Národní galerii

Praha - Pod názvem AVU18 jsou představovány vybrané práce studentů a absolventů Akademie výtvarných umění v pražské Národní galerii. Vedle studentské tvorby představuje expozice i práce pedagogů jednotlivých ateliérů. Na výběrové výstavě jsou zastoupeny všechny výtvarné kategorie - malba, grafika, sochy, architektura, restaurovaná díla i multimediální tvorba.

V Národní galerii je představena tvorba stovky studentů ze všech osmnácti ateliérů Akademie výtvarných umění v Praze za posledních pět let. Každý ateliér dostal v prvním patře Veletržního paláce stejný prostor.

Jiří Příhoda, autor architektonické koncepce výstavy, vysvětluje, že někteří pedagogové vybrali své nejlepší studenty a s jejich pomocí do kóje nainstalovali práce, díky čemuž se studenti procvičili v sestavování výstav.

Pomocí vystavených prací a na kameru zachycených rozhovorů expozice dokumentuje a představuje veřejnosti jednotlivé ateliéry a zároveň také stav a tendence na současné české umělecké scéně.

„Ačkoli je v České republice několik vysokých výtvarných škol, AVU společně s VŠUP mají určitou klíčovou pozici a dá se říct, že spolu se svými absolventy tvoří současnou výtvarnou scénu,“ hodnotí pozici AVU v hierarchii škol kurátor výstavy Vladimír Skrepl.

Výstavou v Národní galerii navazuje AVU na tradici úspěšných reprezentativních přehlídek studentů a absolventů, které se v minulosti uskutečnily například v paláci U Hybernů, Mánesu či Valdštejnské jízdárně.

K výstavě je vydán barevný katalog s reprodukcemi vybraných děl všech zúčastněných umělců, komentáři kurátorů a informacemi o AVU se 132 stranami.

AVU18 - Veletržní palác, respirium a východní křídlo 1. patra, 25. 10. - 25. 11. 2007