Horovitz zatleskal v Praze své hře Příliš drahá Mathilda

Praha - Americký dramatik Israel Horovitz zatleskal ve čtvrtek večer v pražském paláci Blaník repríze své hry Příliš drahá Mathilda, v níž tu od konce minulé sezony vystupují Jiřina Jirásková, Vladimír Dlouhý a Veronika Freimanová.

Inscenace v režii Kateřiny Ivákové má podtitul Tři lidé, dva světy, jeden byt. Uvedena byla v české premiéře v překladu Alexandra Jerieho.
Horovitz, který patří k nejúspěšnějším a nejproduktivnějším americkým autorům, je v Česku znám především svou tragikomedií Chvíle pravdy. S Dagmar Havlovou a Petrem Kostkou ji nastudoval režisér Ladislav Smoček, premiéry se autor loni 17. března v pražském Divadle na Vinohradech osobně zúčastnil. Včera večer mu to Dagmar Havlová oplatila, když na představení přišla se svým manželem Václavem Havlem.

Horovitzova nová hra má zápletku až téměř detektivní. Jejími aktéry jsou Mathilda, šarmantní francouzská dáma, a Chloé, odměřená učitelka jazyků. Žijí v pařížském bytě a jejich život se změní v okamžiku, kdy do jejich uzavřeného vesmíru vstoupí Američan Mathias Gold. V tomto příběhu prý nikdo není zcela vinen a nikdo zcela bez viny. Odkrývají se staré viny a tajemství. Jen čas má zhojit, překonat a zahladit stopy po všem.

Autor se narodil v roce 1939 ve Wakefieldu ve státě Massachusetts. Svůj první dramatický text napsal jako sedmnáctiletý. Od té doby vytvořil přes pět desítek divadelních her, které byly přeloženy do třiceti jazyků. „Snažím se, aby v každé mé hře byl humor. Současně mi však jde o to, aby diváci o životě a světě kolem přemýšleli. Nesnáším hry s happyendy, které v životě zpravidla neexistují,“ řekl loni pražským novinářům.

Nad slavnostním představením hry Příliš drahá Mathilda převzalo záštitu americké velvyslanectví v Praze. Nejbližší reprízy se uskuteční 8. a 23. listopadu.