Novináři převzali Cenu Ferdinanda Peroutky

Praha  - Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2007 získali novináři a publicisté Karel Hvížďala a Adam Drda a sportovní novinář Karel Tejkal. Ocenění jim na ceremoniálu v panteonu Národního muzea v Praze předali zástupci Sdružení Ferdinanda Peroutky.

Šestašedesátiletý Hvížďala pracoval v 60. letech minulého století jako reportér Mladého světa, v následující dekádě v nakladatelství Albatros. Od roku 1978 žil v exilu v Německu, kde působil jako komentátor rozhlasové stanice Svobodná Evropa; do vlasti se vrátil v roce 1990. Působil ve vedení Mladé fronty Dnes a Týdne, nyní spolupracuje s několika deníky a časopisy a vystupuje v rozhlase i televizi.

Šestatřicetiletý Drda vyšel z prostředí českého disentu, na přelomu 80. a 90. let minulého století začal psát do revue Střední Evropa. Působil v Českém deníku, Českém týdeníku a Lidových novinách a zejména v české redakci britské rozhlasové stanice BBC.

Drda připravil k vydání řadu knih, v posledních letech mapuje vzpomínky politických vězňů, válečných veteránů, obětí komunistického režimu i holokaustu. „Bytostné zaujetí a angažovanost proti totalitě obecně a komunistické zvláště jsou v nejhlubším základu jeho publicistické činnosti,“ prohlásili pořadatelé ceremoniálu.

Karel Tejkal působil ve sportovní redakci Českého rozhlasu od 50. let minulého století. V roce 1968 patřil k významným komentátorům tehdejšího společenského dění, za což jej během následující normalizace komunisté na dvě desítky let „odstavili“ od mikrofonu; psal proto metodické texty v podniku Sportpropag. Po návratu do rozhlasu řídil pořad Dobré jitro, nyní se podílí na tvorbě rozhlasových seriálů a bádá v rozhlasovém archivu.

Cena Ferdinanda Peroutky byla založena v roce 1995 ke stému výročí narození tohoto významného českého novináře a publicisty. Peroutka (1895 až 1978) mimo jiné řídil za první republiky kulturně politickou revue Přítomnost a přispíval do Lidových novin. Po únoru 1948 emigroval, v zahraničí kromě jiného psal komentáře pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa.