Právo na uměleckou svobodu až za hrob

Londýn - Divadelní hra s názvem Smrt Margaret Thatcherové (The Death of Margaret Thatcher) vyvolala hned po úterní premiéře v Courtyard Theatre vzrušené debaty v literárním a politickém Londýně. Bývalá konzervativní premiérka Margaret Thatcherová (82) je totiž na živu, a tak drama s námětem o její smrti považují někteří lidé za nevkusné.

Hra Toma Greena začíná oznámením o smrti premiérky, která má dosud v Británii jak mnoho přívrženců, tak odpůrců. Ve hře vítají Britové zprávu o její smrti se smíchem a za zvuků ryčné dechovky. Konzervativní vláda vedená jejím nástupcem Davidem Cameronem jí ve hře odmítne uspořádat státní pohřeb. Novinářka, která oznamuje její smrt v televizi, to považuje za cestu ke kariérnímu vzestupu.

Ve hře je i postava horníka, který jde pěšky ze severu Anglie do Londýna, aby mohl osobně plivnout na její hrob. Thatcherová jako jeden z prvních velkých politických kroků rozbila stávku do té doby vlivných horníků a zlomila moc odborů.

Thatcherová má podle některých zpráv již chatrné zdraví, ale přesto se objevuje na veřejnosti. Naposledy byla minulý týden za Cameronovy přítomnosti přebírat cenu Významného Brita, kterou uděluje společnost Morgan Stanley.

Mluvčí Thatcherové řekl, že se ke hře nebude vyjadřovat. Její političtí přátelé jsou ovšem rozhořčeni a padají slova jako „levné“, „nevkusné“, „hnusné“ nebo „na zvracení“.

Londýnské Courtyard Theatre, které hru uvedlo, ovšem trvá na zachování svého práva na uměleckou svobodu. Green uvedl, že hra je spíše o dnešní době než o premiérce osobně. Snažil se v ní přijít na to, proč je tolik let po odchodu z politického života tak silně kontroverzní postavou. Řekl také, že podle jeho názoru není jeho drama zaměřeno proti ženě, která řídila britskou vládu od roku 1979 do roku 1990.