Virus Free Generation v galerii Art Factory nutí k zamyšlení

Praha - Pražská galerie Art Factory hostí do 11. března výstavu Virus Free Generation, která snaží se přilákat pozornost k problematice HIV/AIDS. K vidění je dvacítka nejlepších děl mladých lidí jak z Česka, tak ze zahraničí, kteří se přihlásili do multimediální soutěže. Ta doprovází stejnojmennou informační kampaň evropských neziskových organizací.

Umělecké počiny od návrhů tetování, plakátů, fotografií, modelu zeměkoule nebo povídek mají společného jmenovatele – smrtící virus. Například černá silueta těhotné ženy nosí pod srdcem plod ve tvaru Afriky, která je nemocí nejvíce sužovaná. V mnoha zemích černého kontinentu je virem HIV zasažena více než třetina všech obyvatel. Zaujme i model zeměkoule, ze které trčí spousta vlajek; na každé jsou informace týkající se HIV/AIDS - třeba způsob nákazy.

Soutěže se v uplynulém půl roce zúčastnilo mnoho mladých Evropanů - 250 lidí z Česka a další stovky z Itálie, Německa a Nizozemska. Podle koordinátorky kampaně Virus Free Generation Petry Weissové ze spolupořádající společnosti Člověk v tísni byla soutěž prvním komponentem celého projektu, který bude pokračovat další dva roky.

Kampaň Virus Free Generation si klade za cíl ukázat mladým lidem v Evropě, že problém AIDS se týká i jich a celkově zvýšit informovanost mládeže. Soutěž vyvrcholila včera v pražské Lucerně. V mezinárodním finále porota - složená z lidí z různých afrických zemí, kteří se na boji proti HIV/AIDS aktivně podílejí - vybrala vítěze v kategoriích výtvarné umění, performance, mluvené slovo a video a pátého vítěze napříč všemi kategoriemi. Česko zaznamenalo úspěch na poli výtvarných děl, kde zvítězil Jan Baborák. Výherci podniknou studijní cestu do Jihoafrické republiky.

Výskyt HIV/AIDS má v Česku mírně stoupající tendenci. Podle odborníků za tím stojí i možná fakt, že se mladá generace přestala této hrozby bát. Od roku 1985 bylo v ČR registrováno 920 lidí nosící vir HIV, u 209 se rozvinul AIDS a 123 lidí už zemřelo. Celosvětově zemře ročně téměř 3 miliony lidí.