To nejlepší z české grafiky za uplynulý rok

Praha - Dílo Vojtěcha Kováříka, nového držitele významného tuzemského ocenění Cena Vladimíra Boudníka, je vystaveno spolu s pracemi ze soutěže Grafika roku v pražském Clam-Gallasově paláci. Expozice s více než 200 exponáty je otevřena do 18. března.

Jednatřicetiletý laureát Ceny Vladimíra Boudníka za rok 2007 Vojtěch Kovářík před pěti lety dokončil studia na brněnské Fakultě výtvarných umění. Vytváří velkoformátové linoryty na téma průmyslové a sociální architektury na pomezí reality a op-artové geometrie. 

Odborníci hodnotí Kováříka jako výraznou osobnost, která se v české grafice po delší době objevila. „Už před pěti lety bylo jasné, že na českou scénu vstupuje velký talent a silná, technicky brilantní osobnost. Na grafiku zvládá mimořádné formáty,“ ohodnotil tvorbu mladého grafika předseda poroty Marcel Fišer. Ocenění je spojeno s odměnou 30 tisíc korun.
 
Oproti Ceně, která zohledňuje tvůrčí záměry a program umělce v dlouhodobém horizontu, jsou v soutěži Grafika roku hodnoceny přihlášené práce za poslední rok bez ohledu na vývojovou kontinuitu nebo tvůrčí kontext autora. „Grafika roku udílí ceny v několika kategoriích, které odpovídají vnitřnímu členění grafiky, žánrovému členění; od miniaturních formátů přes autorské knihy, grafické techniky po experimentální formáty,“ upřesňuje projekt jeho autorka Simeona Hošková.

Ze 410 zaslaných prací porota v hlavní kategorii ocenila nedávného absolventa VŠUP Lukáše Kudrnu za linoryt V hospodě. Cenu za malé formáty obdržel Jindřich Růžička, studentskou cenu Jakub Honetschläger a ceny za autorské knihy Štěpánka Bláhovcová, Alžběta Diringerová a Marie Veselá. Cenu za speciální techniky dostali Helena Horálková (lino), Jan Měřička (hlubotisk) a Jaroslava Severová (počítačová grafika).