O Grandhotel mají díky Berlinale zájem v zahraničí

Praha/Berlín - Celovečerní film režiséra Davida Ondříčka Grandhotel vybrala odborná porota do nesoutěžní sekce Panorama mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Snímek si tak v Berlíně odbude mezinárodní premiéru a zvýší své šance na to, aby měl úspěch i za hranicemi.

Hlavní program sekce Panorama promítne zhruba 18 filmů z celého světa, které mají oslovit široké umělecké publikum – představuje hlavně nezávislé a osobité filmy. „Je to určitě úspěch, dostat se na Berlinale. Hned jak jsem se dozvěděl, že byl Grandhotel vybrán do Panoramy, tak vzápětí mi volali znovu, že německé společnosti, které mají na starosti prodej filmů dále do světa, by měly zájem jednat o prodeji,“ řekl dnes ve studiu ČT24 producent filmu Kryštof Mucha.

Tvůrci snímku doufali, že se s Grandhotelem dostanou na festivaly Sundance a na Berlinale. Úspěch je poloviční, ale přesto velmi cenný. Promítání na prestižní berlínské přehlídce, která se letos uskuteční od 8. do 18. února, udělá filmu dobré jméno. „Pro další festivalové cesty snímku je to nejlepší doporučení, že si na plakát můžeme dát, že byl Grandhotel vybrán do Berlína,“ dodal Mucha. Český film se na Berlinale prezentoval naposledy před čtyřmi lety. Grandhotel bude k vidění i na filmovém festivalu v Karlových Varech, ale už jen v rámci nesoutěžní přehlídky českých filmů.

Filmový producent Kryštof Mucha je od ledna 2004 i výkonným ředitelem právě karlovarského festivalu. Přípravy na 42. ročník jsou už v plném proudu. I letos se organizátoři snaží přivézt do Čech velké hvězdy. V lákáním těch nejzvučnějších jmen jim bude opět osobní přímluvou pomáhat česká rodačka a někdejší ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.