The Cure předvedli 2,5hodinovou smršť

Praha - Až po nejvyšší ochozy posluchači zaplněná hala na pražském Výstavišti byla ve čtvrtek dějištěm vystoupení kapely The Cure. Britská čtveřice v čele s frontmanem Robertem Smithem během více než 2,5 hodiny trvajícího koncertu připomněla posluchačům řadu hitů přes tři desetiletí trvající kariéry. Zatímco začátek vystoupení se nesl v poklidném tempu, po půl hodině dostal publikum do varu zvonivý zvuk kytar a naléhavý Smithův hlas zpívající písně o lásce i smrti.

Podle Petra Nováka z pořádající agentury bylo na koncertě asi 12.000 diváků. Nechybělo mezi nimi ani několik více či méně zdařilých „kopií“ hvězdy večera Smithe, pro nějž jsou kromě úst výrazně ozdobených rtěnkou typické vysoko vyčesané černé vlasy a oči podmalované stejnou barvou. Na zkušenějšího kolegu se přišly podívat i některé osobnosti ze světa české pop music, například zpěváci Richard Krajčo a Michal Hrůza.

The Cure do Prahy přijeli na turné, na němž původně chtěli propagovat novou desku. Zamýšlené třinácté řadové album však dosud nevydali. Dnešní koncert byl pátým vystoupením kapely před českým publikem, poprvé vystoupila na stejném místě v roce 1990. Hala na Výstavišti byla rovněž dějištěm jejího předchozího českého koncertu, který se uskutečnil před osmi lety.

Smith kapelu založil ve městě Crowley v hrabství Sussex v roce 1976, její původní jméno znělo Easy Cure. Sestavu za tři desítky let její existence zasáhly různé personální změny a její život poznamenaly i závislosti některých členů na alkoholu a drogách, psychické problémy i různé soudní spory. Skupina již několikrát ohlásila rozchod i opětovná spojení.

Z původních Smithových spoluhráčů v kapele přejmenované krátce po vzniku na nynější The Cure dosud vydržel pouze kytarista Porl Thomson; jejich současnými spoluhráči jsou bubeník Jason Cooper a baskytarista Simon Gallup.

Debutové album Three Imaginary Boys kapele vyšlo v roce 1979. V následujícím desetiletí následovaly například desky Faith, Pornography, The Caterpillar a Disintegration. Hudba The Cure zněla také ve filmech Vrána či Soudce Dredd.

The Cure vydali bezmála dvě desítky alb a výběrů, jejich zatím poslední nahrávky vyšly před třemi lety na DVD nazvaném Festival 2005.