Nominace na Radokovu cenu byly ohlášeny

Praha - Po zveřejnění nominací je jasné, že Cena Afréda Radoka pro Divadlo roku zůstane v hlavním městě, nominovány na ní totiž byly Činoherní klub, Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie a Dejvické divadlo, které bude titul obhajovat. Na cenu za herectví mají šanci Kateřina Burianová, Helena Dvořáková, Kateřina Lojdová, Ivana Wojtylová, Martin Finger, Erik Pardus a Jaroslav Plesl.

Nadační fond Cen Alfréda Radoka současně s nominacemi v osmi kategoriích zveřejnil podrobnosti týkající se soutěže o nejlepší původní divadelní hru. Ceny budou předány 16. března v Divadle Kolowrat už posedmnácté.

Na základě ankety časopisu Svět a divadlo (SAD), v níž hlasovalo 66 kritiků, mají naději na inscenaci roku Kafkův a Pařízkův Proces v produkci Pražského komorního divadla uvedený v Divadle Komedie, Merežkovského Smrt Pavla I. v nastudování Městského divadla Brno v režii Hany Burešové a Syngův Hrdina Západu v režii Ondřeje Sokola v pražském Činoherním klubu.

Českou hrou roku se může stát Goldflamův text Doma u Hitlerů aneb Historky z Hitlerovic kuchyně, Rudišova a Pýchova hra Strange Love, Uhdeho Zázrak v černém domě, odměněný loni cenou Divadelních novin, či Topolova Cesta do Bugulmy. Šéfredaktor SAD Karel Král v této souvislosti prozradil, že mezi tipy kritiků se už objevilo „pár hlasů“ pro Havlovo Odcházení, které zatím vyšlo jen knižně. Režisér David Radok má zkoušky prvního provedení zahájit v pražském Divadle Archa 7. dubna; premiéra má být 22. května.

Nominovanými za scénografii jsou Matěj Forman, Veronika Richterová a Martin Černý, Tomáš Rusín a Krystýna Täubelová, za hudbu Vladimír Franz, Michal Pavlíček a Miloš Orson Štědroň. V kategorii „Talent roku“ se objevila jména herce Miloslava Königa a režisérů Viktorie Čermákové a Jiřího Havelky.

Podle Jitky Sloupové z divadelní a literární agentury Aura-pont bylo do 16. ročníku anonymní dramatické soutěže cen Alfréda Radoka přihlášeno 55 textů, což je zhruba o tři desítky méně než v minulých ročnících. Sedm přišlo ze Slovenska, tři jsou dílem autorských dvojic a 18 pochází od žen - autorek. Dva členové poroty vybrali v prvním kole 11 finalistů, mezi nimiž kompletní jury rozhodne o držitelích první až třetí ceny. Ty by měl autorům osobně předat Václav Havel.

„I letos bude díky spolupráci s Divadelním ústavem, Českým centrem v Londýně a britským divadlem Royal Court Theatre vybrán mezi nominovanými dramatiky adept pro měsíční rezidenční pobyt v Londýně,“ uvedla Sloupová. Novým partnerem soutěže je Knihovna Václava Havla. Aura-pont s ní připraví scénická čtení úspěšných soutěžních textů na festivalech v Plzni a Hradci Králové.

„S penězi jsme na tom stále hůř. Stále nevíme, zda dostaneme ministerský grant. Ale z minulosti jsme zvyklí, že se zadlužíme - a pak to nějak dopadne,“ podotkl zástupce nadačního fondu Radokových cen Jiří Stránský. Tento stav označil za obraz vztahu ke kultuře a zdůraznil, že sehnat sponzory je stále těžší.

„Hmotná chudoba by však neměla dopadnout na slávu oceněných či nominovaných,“ domnívá se Karel Král. Půlhodinový dokument z předávání těchto profesních ocenění odvysílá 22. března Česká televize.