Přelet nad kukaččím hnízdem inscenují v Divadle pod Palmovkou

Praha - Slavnou Wassermanovu dramatizaci románu Kena Keseyho režíruje na Palmovce Petr Kracik. Předloha i její dramatizace odrážejí konflikt mezi svobodou jednotlivce a diktátem společnosti. Hlavními aktéry jsou Velká sestra jako představitelka diktatury organizace a rebelující jedinec Patrick McMurphy, kterého představuje Martin Stránský v alternaci s Petrem Štěpánem.

Dramatizace ve své době skandálního Keseyho románu, podle které vznikl i slavný Formanův film Přelet nad kukaččím hnízdem, vychází ze základní situace, kdy v psychiatrické léčebně vládne tvrdá ruka Vrchní sestry podle přísných až totalitních pravidel. Sem se dostává svobodomyslný a nespoutaný McMurphy a osudová konfrontace na sebe nenechá dlouho čekat. 
 
„Každopádně McMurphy rebel musí být, protože bez toho by to asi nešlo. Ale myslím, že to je člověk, který to má srovnané, ví odkud a kam chce jít,“ charakterizuje postavu její představitel Martin Stránský. 
  
Román Kena Keseyho vyšel v 60. letech minulého století. Ve Formanově filmu, jenž získal celkem pět Oscarů, hraje hlavního hrdinu Jack Nicholson.  „My jsme nepředělávali film, pan režisér Forman natáčel film už podle této dramatizace. Nicméně se srovnávání nebojíme, protože na divadle vždycky půjde o trochu jiný tvar a o jiné výrazové prostředky,“ uvedl režisér inscenace Petr Kracik.
 
Dramatizaci Daleho Wassermana naposledy v Praze uvádělo před šesti lety Divadlo Na Fidlovačce pod názvem Kukaččí hnízdo. V režii Jana Kačera si tehdy v hlavních rolích zahráli Eliška Balzerová a Pavel Nečas.

Vydáno pod