Začal divadelní festival OST-RA-VAR

Ostrava - Představením studentů ostravské Janáčkovy konzervatoře Poprask na laguně byl 27. února zahájen letošní 12. ročník festivalu ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR. Nabídne celkem 15 představení, která mapují poslední tvorbu Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Arény a Divadla loutek Ostrava.

Celkem bude přehlídka, na níž se pravidelně sjíždějí divadelní kritici i studenti divadelní vědy z celé republiky i ze Slovenska, hostit víc než 250 diváků. Podle pořadatelů to je maximum, které už výrazně přesahuje kapacitu sálů některých divadel. „Návštěvníci z Ostravy a okolí proto vědí, že na tato představení si mohou zajít mimo festival do konce dubna,“ poznamenala Hana Spurná z pořadatelského týmu.

Divadla představí inscenace, které na svých scénách premiérově uvedla během posledních deseti měsíců. V Divadle Petra Bezruče to budou například hry Prolomit vlny a Evžen Oněgin. Národní divadlo moravskoslezské vybralo z repertoáru inscenace Matka, Nejstarší řemeslo, Přelet nad kukaččím hnízdem a další. Komorní scéna Aréna pak návštěvníkům předvede Pohřbené dítě a Poručíka z Inishmoru. Divadlo loutek Ostrava do programu původně zařadilo hru Kráska a zvíře. Kvůli onemocnění v souboru ji ale vedení souboru dnes muselo nahradit představením Jak švec Dratvička vysvobodil princeznu.

Festival potrvá do 2. března, kdy jej ukončí v pořadí třetí rozborový seminář. Tomu budou v pátek a v sobotu předcházet dva další, na kterých se mohou studenti, pedagogové a kritici k uvedeným hrám vyjádřit. Novinkou letošního ročníku festivalu pak bude sobotní setkání studentů divadelních věd ve Zkušebně Divadla Jiřího Myrona.