Festival podpoří charitativní projekty ve prospěch Tibeťanů

Praha - Ve dnech 7. až 16. března se v Praze uskuteční Festival Pro Tibet, jehož součástí bude řada koncertů a filmových projekcí, divadelní představení a literární večer. Výtěžek charitativních kulturních akcí organizátoři festivalu věnují na programy podporující vzdělávání a zlepšování životních podmínek Tibeťanů.

Před oficiálním zahájením Festivalu Pro Tibet vystoupí v neděli 2. března, též na podporu Tibetu, v Klubu cestovatelů duo Alexej Smorčkov a F. Kostlán. Samotný festival pak 7. března otevře Večer s tibetskou literaturou a tradiční hudbou v divadle Viola, na němž přednese Alfréd Strejček ukázky z tibetských textů. Tibetskou tradiční hudbu návštěvníkům představí hudebník Lobsang, domácí soubory Alikvotní čtyřka a MaleeDivy a hudebník Vlastislav Matoušek.

Tibetský hudebník Lobsang vystoupí i na dalších koncertech festivalu; o den později to bude v klubu Mlejn, kde se na pódiu dále vystřídají kapely Vypsaná fixa, November 2nd a Lety mimo. Další koncert se odehraje 9. března v kostele sv. Salvátora, kde vystoupí zpěvačky Bára Basiková, Marcela Březinová, Irena Budweiserová, Andrea Kalivodová, Ester Kočičková a Jana Fabiánová.

Následující dva večery bude program přehlídky pokračovat v kině Aero projekcemi dokumentárních i hraných filmů o Tibetu a Tibeťanech. Divadelní soubor Buchty a loutky uvede 12. března ve Studiu Švandova divadla představení Tibet - tajemství červené krabičky, inspirované stejnojmennou knihou Petra Síse.

V cestovatelském klubu Karavanseraj bude program o den později pokračovat projekcí filmu Mustang a dalších záběrů a obrázků z Tibetu. Festival uzavře 16. března koncert v klubu Vagon, kde kromě Lobsanga vystoupí projkty Jesus Om a Posmrtné zkušenosti - The A.D.E.

Výtěžek festivalu organizátoři věnují na vzdělávací projekty pro nomády v Tibetu, na obnovu jednoho z tibetských klášterů, slepecké škole ve Lhase a indickým dětským SOS vesničkám určeným pro tibetské děti v exilu. Tyto projekty podporuje rovněž veřejná sbírka na účtu číslo 2788704028/2400. 

Různé akce na podporu Tibetu se v Česku konají počátkem března pravidelně již od 90.; lidé si na nich připomínají výročí neúspěšného protičínského povstání Tibeťanů ve Lhase v roce 1959. Komunistická Čína je za porušování lidských práv Tibeťanů kritizována léta. Aktivisté a mezinárodní organizace i někteří politici upozorňují na věznění lidí kvůli náboženskému vyznání, mučení zatčených a otrockou práci v táborech.