Jiří Vejdělek: „Edith Piaf měla zvítězit ve všech kategoriích“

Praha - Film režiséra Jiřího Vejdělka a scenáristy Marka Epsteina Václav získal dva České lvy, shodou okolností oba v herecké kategorii. Ivan Trojan byl oceněn v kategorii Mužský herecký výkon v hlavní roli a Jan Budař za roli vedlejší. Režisér snímku byl hostem pořadu Události v kultuře dne 3. března.

Jiří Vejdělek prozradil, že je velmi spokojený s udělením Lvů hercům Trojanovi a Budařovi. Líto mu ovšem bylo hudebního skladatele J. P. Muchowa, že se dostal do konkurence s hudbou k filmu Edith Piaf. Další své spolupracovníky hodnotí jako dosti skromné, kteří skvěle poslouží k celkovému dobrému výsledku, což je vynikající pro film, ale k tomu, aby je někdo ocenil, tato skromnost nepřispívá.
 
Zařazení francouzského snímku do české soutěže vidí značně problematicky. Sice tento film splnil podmínky pro svoji účast v boji o Českého lva, ale vzhledem k tomu, že je opravdu vynikající, měl pak podle Vejdělka vyhrát ve všech kategoriích.
 
Návštěvnost Václava je pro režiséra překvapením, nikdo z tvůrců takový zájem nečekal. „Když jsme ho do kin nasazovali před Vánocemi, všichni říkali, že svátky nepřežije. Žádnému filmu se to prý nikdy nepodařilo, ale je březen a na Václava se pořád chodí. Jsem přesvědčen, že po Lvech se počet diváků zase zvýší,“ říká Vejdělek a vzápětí dodává: „Myslím, že tento divácký zájem je určitým způsobem průlom. Pořád se traduje, že v Čechách se hlavně chodí na komedie, a tady se najednou ukazuje, že český divák je schopen přijmout v širším měřítku i drama. To je pro mne velká radost.“
 
Film Václav se pokusí zabodovat i v zahraničí. Evropská premiéra je plánovaná na festivalu ve Wiesbadenu, americká pak ve Phoenixu.