Desátý ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět je v plném proudu

Praha - Slavnostním zahájením a předáním ceny Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007 začal jubilejní desátý ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Do 13. března představí v Praze přehlídka pořádaná organizací Člověk v tísni 138 snímků věnovaných problematice lidských práv, poté bude pokračovat v dalších 28 českých městech.

Zahájení festivalu se uskutečnilo souběžně v kině Lucerna a Světozor uvedením dokumentu Lisy Jacksonové Kongo: hluboké ticho o znásilňování konžských žen. Film byl oceněn Zvláštní cenou poroty na nedávno skončeném festivalu v Sundance a představuje mimořádně emotivní obsah.

Cenu Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007 letos získaly tři barmské aktivistky - Su Su Nway, Phyu Phyu Thin, Nilar Thein, které se aktivně účastnily loňských demonstrací. Vzhledem k tomu, že jedna z oceněných žen je ve vězení a další dvě se schovávají, cenu za ně převzala z rukou Václava Havla další barmská aktivistka Lae Lae Nwe.

Jak připomíná ředitel festivalu Igor Blaževič, v Barmě vládne jedna z nejhorších vojenských diktatur na světě, barmský lid vloni znovu vyšel do ulic, mnoho z těchto brutálně potlačených demonstrací demonstrací vedly právě ženy.

Letošní ročník přinese mimo jiné dokumenty věnované 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Speciální programová sekce Zaostřeno na diktatury se pak bude snažit připomenout, že v mnoha zemích jsou pojmy jako svoboda nebo lidská práva stále tabu. „Chceme připomenout, kde jsou základy lidské svobody,“ říká Igor Blaževič a dodává, že i letos bude festival kromě exponovaných diktatur upozorňovat také na země, kde jsou hrubě porušována lidská práva, aniž by se o těchto zemích mluvilo, například Turkmenistán a Uzbekistán.

Tomu odpovídá i vizuální upoutávka festivalu v podobě pětice diktátorů „vyzbrojených“ hudebními nástroji a tvořících pomyslnou kapelu a podtitul letošního festivalu „Umlčme tu písníčku“.

Po skončení březnového a dubnového programu zahrnujícího i školní projekce pro tisíce žáků po celé republice, besedy s významnými osobnostmi, výstavy a koncerty poputuje festival do 10 velkých světových měst včetně New Yorku, Paříže a Buenos Aires.

Aktuální informace o festivalu, včetně možnosti zhlédnout do konce března vybraná videa a krátké filmy s tematikou lidských práv, je možné získat také na speciálních internetových stránkách České televize, které se festivalu věnují.